(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Policie ČR

Za lety s hašišem do Grónska dostali jihomoravští polykači dlouhé tresty

  • 7
Mnohaleté tresty udělil Krajský soud v Brně skupině převážně mladých pašeráků drog, kteří převáželi z Dánska do Grónska hašiš. Ten polykali po takzvaných kontejnerech, celkem přepravili víc než deset kilogramů drogy. Nejtvrdší trest činí 13 let.

Pašováním hašiše si odsouzení vydělali podle obžaloby stovky tisíc korun. Za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s drogami jim hrozilo deset až 18 let vězení, k pašování se většinou přiznali. Rozsudek není pravomocný.

U soudu se zodpovídalo devět lidí, dva byli obžaloby zproštěni. Rozsudek soud vynesl ve středu.

Podle spisu obžalovaní v různých časových obdobích v letech 2010 až 2016 podnikli zhruba patnáct cest z Dánska do Grónska, při každé z nich převezli stovky gramů hašiše za statisíce korun.

Podle obžaloby to fungovalo tak, že drogy sháněl Američan, který pomáhal obchod organizovat. Tomu se však v Dánsku podařilo uprchnout.

Za českou stranu obchody nejdříve zajišťoval obžalovaný Petr Dvořáček, později Václav Sekanina a Jan Sivera, kteří pro transport drogy najímali kurýry. Šlo především o mladé muže do třiceti let z Blanska a okolí.

Kurýrům připadla zhruba polovina peněz

Sekanina má jít podle rozsudku na třináct let do vězení, Sivera na dvanáct let a šest měsíců, Dvořáček na dvanáct let. S dvanáctiletým trestem odešel od soudu i Roman Kabát, Aleš Halva má jít do vězení na deset let a šest měsíců, Vlastimil Zemach na jedenáct let a Kamil Šamonil na sedm let a šest měsíců.

Podle žalobce jezdili autobusem do Dánska, kde hašiš spolykali. Následně odletěli do Grónska, kde drogu vyloučili a předali dál. V Grónsku dostali peníze v dánských korunách, třeba i 120 000 (asi 408 000 Kč), které převezli zpět do Česka. Kurýrům připadla zhruba polovina, zbytek odevzdávali. Peníze převáželi například v obálkách nalepených na stehnech či lýtkách.

„Sivera za mnou přišel s nabídkou na převezení hašiše do Grónska. V Dánsku jsem to měl napolykat a odletět. V Grónsku jsem si měl koupit místní SIM kartu a bezprostředně po příletu zavolat svému kontaktu, ale to už jsem byl zadržen,“ popsal svoji cestu jeden z kurýrů.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se odvolal proti zproštění obžaloby u dvou lidí, u zbytku si ponechal lhůtu. Na místě se odvolali také Halva a Sekanina.