Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé chtějí tančírnu, veřejná WC i rozhlednu. Brno vyčlení 20 milionů

  10:35
První bitva o projekty na vylepšení života v Brně, které navrhli a pak i vybírali sami obyvatelé města, zná vítěze. Přes 11,5 tisíce hlasujících Brňanů zvolilo ty nejzajímavější, na něž město uvolní balík 20 milionů korun. Do něj se jich vešlo šestnáct. V příštím roce se změní v realitu.
Město na návrh Arnošta Petrů koupí malou rolbu, která upraví led na Brněnské přehradě, tak jako minulou zimu.

Město na návrh Arnošta Petrů koupí malou rolbu, která upraví led na Brněnské přehradě, tak jako minulou zimu. | foto: Marie Stránská, MAFRA

V Brně se hlasování „Dáme na vás“ o takzvaném participativním rozpočtu konalo poprvé a byl o ně zájem.

„Ve městech nad 200 tisíc obyvatel jsme co do počtu účastníků trumfli i Paříž, která zatím vedla. Do hlasování vstoupilo 11 660 Brňanů, což je více než tři procenta voličů,“ poznamenal radní Tomáš Koláčný (Piráti), jenž má participativní rozpočet na starosti.

„Projekty nyní upřesníme. Jsme ve spojení s navrhovateli, kteří budou plnit funkci supervizorů, a lednové zastupitelstvo schválí už konkrétní částky pro ty, kdo projekty uskuteční. To budou buď městské části, nebo odbory města,“ upřesnil Koláčný s tím, že organizátoři hned začnou připravovat druhý ročník.

„Navrhnu radě města, aby zvýšila celkovou částku o deset milionů a maximální hranici pro jeden projekt ze dvou na pět milionů korun,“ poznamenal Koláčný.

A které nejzajímavější projekty u lidí bodovaly? Redakce MF DNES přináší jejich přehled.

1. Stezka pro pěší i cyklisty

Nejvíce hlasů, tedy 2 031, si vysloužilo plánované propojení Žebětína i horní části Bystrce s Kohoutovicemi pro pěší a cyklisty. S nápadem přišel Oldřich Drápal.

„Jezdím tam autem a vidím, jak se lidé motají kolem silnice a přebíhají starou dálnici, když se jdou podívat do obory Holedná. Když vyrazím na procházku nebo jedu na kole, dělám to samé. A stejně tak jsou odříznutí lidé z Kohoutovic. Přitom za křižovatkou je podchod. Jenže je zavřený,“ popsal Drápal.

Právě na něj by z druhé strany mohla navázat stezka. „Pozemky jsou obecní, ale je tam pole. Za peníze z projektu by měla vzniknout studie, která cestu připraví. Dotáhnout vše ale musí město. Úsek by byl odhadem dlouhý asi jeden kilometr,“ upřesnil Drápal. Podle něj měl návrh úspěch, protože se týká úplně všech – mladých, rodin s dětmi i seniorů.

2. Kraví hora hned třikrát

Nejúspěšnější lokalitou v centru Brna je z hlediska zájmu lidí Kraví hora. Ta má totiž v top žebříčku hned tři projekty. V součtu pro ně „zvedlo palec“ 3 665 lidí.

Nejvíce si Brňané přejí komunitní centrum. V něm navrhuje Irena Greplová přestavbu části budovy bývalého vojenského areálu v Lerchově ulici na nonstop otevřené veřejné WC a klubové a společenské zázemí. A zabodovala i výměna zrezivělé plechové ohrady ve stejném areálu. Měl by ho vystřídat drátěný plot s novými sloupky. Právě o tuto rozsáhlou plochu na konečné tramvaje číslo 4 místní už roky bojují. Patří městu, ale chátrá a je zatížená sporem s developerem, který tu původně chtěl postavit byty.

A třetím podpořeným nápadem jsou veřejné záchodky přímo na kopci. Ten ročně tisíce Brňanů využívá k odpočinku, procházkám, piknikům, ale WC tu chybí.

3. Rozhledna v Holedné

Vyhlídka ve známé oboře Holedná bodovala hned od začátku. Na kopci tam vznikne dřevěná konstrukce u jedné z nejoblíbenějších vycházkových tras Brňanů – v oploceném lesoparku mezi sídlišti Jundrov, Kohoutovice a Bystrc, kam chodí pozorovat muflony či daňky.

4. Tančírna s minusem

Na druhém místě v konečném pořadí by se umístila tančírna v parku, jíž dalo hlas více než 1 800 lidí. Jenže dalších osm stovek bylo proti, takže skončila až na 10. místě. Každý účastník měl totiž k dispozici pět kladných a dva minusové hlasy, které uděloval nesympatickým projektům. Tancechtiví a hudbymilovní nakonec převážili a dočkají se altánku v některém z parků – v Lužánkách, Björnsonově či Tyršově sadu. Může být buď trvalý, nebo půjde jen o šapitó, které se vztyčí od jara do podzimu.

5. S bruslemi opět na přehradu

Arnošt Petrů z Lesné sní o bruslařské dráze na Brněnské přehradě už 40 let. „Minulou zimu tam mělo SAKO s firmou z Bystrce prezentaci a dráhu upravily. Chodily tam mraky lidí, proto jsem se do Dáme na vás přihlásil. Teď to vypadá, že se za peníze z projektu koupí malá rolba, takže i kdyby nemrzlo letos, bude na příští roky,“ doufá Petrů.

Jaké další projekty město také podpoří

  • Obnova topolové aleje v Řečkovicích. Alej lemuje Zamilovaný hájek v Řečkovicích. Projekt navrhuje výsadbu mladých stromků a péči, dokud se neujmou.
  • Industriální naučná stezka u řeky Svitavy. Plánovaná stezka obeznámí její návštěvníky s bohatou historií posvitavské výrobní zóny a slavnou historií průmyslového Brna.
  • Knihovna – pulzující křižovatka Starého Brna. Knihovna „Na Křižovatce“ v ulici Křížová je jednou z poboček Knihovny Jiřího Mahena. Jako jedna z nejstarších budov na Starém Brně potřebuje výrazné vylepšení.
  • Okružní vycházková trasa s alejí. Vybudování vycházkového okruhu pro obyvatele Brněnských Ivanovic, Tuřan i Holásek.
  • Dobrodružné hřiště Halda. Projekt počítá s novým hřištěm pro děti od šesti do dvanácti let v Medlánkách s multifunkčním šapitó, věžemi, lanovým bludištěm či prolézačkami.
  • Oživení přírodního amfiteátru Čertova rokle na Lesné. Více než padesát let starý amfiteátr pro zhruba 500 diváků byl zrekonstruován v roce 2012. Potřebuje však schody středem hlediště a osvětlení vstupu i ostatních částí.
  • Grilovací místo v Novém Lískovci. Areál Pod Plachtami slouží už dnes lidem k trávení volného času. Stávající ohniště ve spodní části areálu vedle dráhy BMX je však ve špatném stavu, okolí neudržované. Projekt navrhuje nápravu a lavičky navíc. 
  • Skate park v Tuřanech. Mladí lidé na skateboardech a freeridových koloběžkách by se mohli prohánět na pozemku u sportoviště vedle stávající školy. * Dětské hřiště s kavárnou v areálu Bzzzukot v Židenicích. Na plácku bývalého fotbalového hřiště u polikliniky Viniční je už nyní řada atrakcí pro větší děti. Projekt chce doplnit i prvky pro nejmenší a zázemí v podobě kontejnerové kavárny.
  • Více na damenavas.brno.cz
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...