ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nové centrum pomůže v posledních týdnech života. Otevře ambulanci i hospic

  • 3
První české centrum paliativní péče, které provozuje město, postupně spouští provoz. V Brně je zatím otevřená poradna, následovat bude ambulance a mobilní hospic.

„Vzhledem k nárůstu počtu seniorů je třeba více řešit potřebu zdravotní a sociální péče pro pacienty v posledních týdnech života,“ zdůvodnila to brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

V dalším měsíci přibudou i další oblasti. „V dubnu bude následovat ambulance a na začátku května domácí hospic,“ sdělila vedoucí lékařka centra Regina Slámová. 

Na poradnu se mohou obracet nemocní či jejich blízcí s dotazy týkajícími se zdraví nebo péče o pacienta. „Ambulance pak poskytne pomoc lidem doma a domácí hospic poslouží pacientům v posledních týdnech života, kdy dostanou trvalou lékařskou a ošetřovatelskou péči,“ doplnila Slámová.

Mobilní hospic se ročně postará o tři stovky pacientů, ambulance a poradna o osm set. „Chceme nabídnout lidem v konečných stadiích nevyléčitelných chorob kvalitní ambulantní a domácí paliativní péči s individuálním přístupem,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Činnost centra financuje Brno, zdravotní pojišťovny a dárci. „Jde o první zařízení v republice s domácím hospicem, které provozuje město,“ podotkl Hladík. Brno v prvním roce fungování přispěje na činnost třemi miliony korun.

V Brně umírají každoročně více než čtyři tisíce lidí. Více než 2 400 osob zemře v důsledku progrese nebo komplikace některého chronického onemocnění a potřebují v závěru života v určitém rozsahu paliativní péči. 

Jedná se o pacienty všech věkových skupin, a to nejen s onkologickými diagnózami, ale i neurologickými diagnózami, selháním orgánů a polymorbidní geriatrické pacienty včetně těch s demencí.

V Brně funguje i dětský hospic Domov pro Julii.  Dětem zajišťuje co nejkvalitnější a nejpříjemnější život až do poslední chvíle. Rodiče přitom nemusí sami zajišťovat zdravotní péči, ale jsou „pouze“ rodiči. 

Paliativní péči chce centrálně řešit i kraj. Díky koncepci, na níž pracuje, by umírající pacienti  například měli přebývat na pokojích, kam za nimi mohou jejich blízcí přijít kdykoliv. Ne jen v omezených hodinách. A budou mít k dispozici tým speciálně vyškoleného lékaře a zdravotních sester.