Místo starých ohyzdných sloupů povedou elektřinu na Pálavě podzemní kabely.

Místo starých ohyzdných sloupů povedou elektřinu na Pálavě podzemní kabely. | foto: Správa CHKO Pálava

Chráněná Pálava se zbaví své jizvy, elektrické vedení schovají pod zem

  • 34
Zastaralé elektrické vedení je ošklivou jizvou na tváři jihomoravské Pálavy už přes šest desítek let. Teď konečně zmizí. Správě Chráněné krajinné oblasti Pálava se podařilo dohodnout se s energetiky, že elektrické vedení schovají pod zem.

Půvabný obrázek od skály Strážce pod vrcholkem Pálavy zdobí blog Tomáše, který si říká Šumperák na cestách.

„Fotku jsem z estetických důvodů trochu poupravil. Nějaký barbar poblíž ní postavil ošklivý elektrický sloup a výhled kazí trojice kabelů táhnoucí se z kopce dolů,“ zlobí se cestovatel.

A není sám. „Současné zařízení je skutečně velkou vadou na kráse této unikátní rezervace,“ přiznává Jiří Kmet, vedoucí Správy CHKO Pálava.

Podle něj nejvyšší zdejší vrch Děvín přiláká ročně více než 150 tisíc návštěvníků. A zastaralé elektrické vedení, které přivádí elektřinu k vysílači na vrcholku kopce, výrazně hyzdí jinak unikátní krajinnou scenerii nad skalnatou Soutěskou.

Narušené panorama ovšem není to jediné, co ochránce přírody trápí.

„Nadzemní sloupy s elektrickými dráty působí také jako past na ptáky. Letos na jaře jsme pod jedním z nich nalezli pět uhynulých mláďat kalouse ušatého. Tyto nedospělé sovy byly zřejmě zasaženy elektrickým výbojem,“ podotýká ornitolog Správy CHKO Pálava Vlastimil Sajfrt.

Energetiky čeká náročný úkol

Výměna vzdušného vedení za zemní kabel je však velmi nákladná a ve složitých podmínkách vápencového bradla Děvína půjde o technicky náročnou akci.

Energetici musí překonat svislou skalnatou stěnu, trasu v rostlém terénu i zvětralé skalnaté svahy. Kabely potáhnou v délce 1,2 kilometru a je třeba zdolat převýšení 140 metrů. Pořád přitom musí mít na paměti, že se pohybují v národní přírodní rezervaci.

„V této lokalitě nelze používat běžnou těžkou techniku. V rámci montážních prací a přepravy materiálu proto počítáme i s využitím vrtulníku,“ vysvětluje Radek Slatinský, vedoucí Regionální správy sítě Hodonín ze společnosti E.ON Distribuce. „Jde opravdu o technicky a logisticky velmi náročnou akci,“ poznamenal.

Energetici celý postup pečlivě konzultují s ochránci přírody. Tak aby minimalizovali nutnost zásahu do krajiny v příštích letech.

„Podzemní kabelové vedení bude uložené v plastových multikanálech, abychom se v budoucnu vyhnuli dalším výkopovým pracím v případě jakéhokoliv provozního zásahu do tohoto vedení,“ poznamenává Slatinský.

Sloupy začnou mizet ve druhé polovině příštího roku a počítá se s tím, že výměna potrvá zhruba osm měsíců. Práce v přírodních rezervacích je pro energetiky pokaždé velmi náročná.

„Téměř vždy záleží na domluvě a přístupu jednotlivých stran. Je důležité se shodnout na nějakém kompromisu. Například při kabelizaci vedení v Národním parku Podyjí jsme hledali to nejlepší řešení pro vzhled patových pilířů tak, aby zapadaly přirozeně do chráněné krajiny,“ zmiňuje Slatinský poslední zkušenost z chráněné přírodní oblasti.