Sníh a led štěpil stromy. 8. února 2021

Sníh a led štěpil stromy. 8. února 2021 | foto: HZS JMK

Nechoďte k nám na výlet, varuje správa Podyjí. Na jihu Moravy padají stromy

  • 0
Mrazivé počasí láme na jižní Moravě větve. V Národním parku Podyjí dokonce hrozí pády celých stromů. Hasiči vyjíždějí především tam, kde stromy blokují silnici nebo koleje.

„Od včerejšího večera nás zaměstnávají především popadané stromy a větve na silnicích. Od půlnoci evidujeme 24 takových případů a to především na Znojemsku a Brněnsku,“ uvedli jihomoravští hasiči kolem osmé hodiny ranní na svém twitterovém účtu.

Lidé by proto měli být obezřetní a pokud je to možné, procházení pod stromy se úplně vyhnout. Úraz po zásahu větve hrozí třeba na hřbitovech, ale i v alejích lemujících silnice nebo v parcích.

Námraza, led a místy i sníh vytvářejí na větve příliš velký tlak a zkřehlé dřevo tuto tíhu nevydrží, takže praskne.

Před procházkami a výlety varuje i správa Národního parku Podyjí. Právě v tamních lesích je riziko pádu větví nebo celých stromů velmi vysoké.

„Chystáte se do národního parku? Buďte nadmíru opatrní. Kromě kluzké země, hrozí i pád větví a stromů, které neunesly tíhu velké vrstvy ledovky. Proto raději své výlety odložte na dobu, kdy bude návštěva národního parku bezpečnější,“ vyzývá správa parku na svém webu.

Tisíce domácností bez proudu

Některé stromy zpřetrhaly i elektrické vedení a tisíce domácností se ocitly bez proudu. 

„Na celém distribučním území evidujeme deset poruch na vedení vysokého napětí. Omezeno je 6 300 odběratelů. Příčinou poruch byla v drtivé většině námraza na vodičích, která je zatížila a strhla dolů. Evidovali jsme ale i spadlé stromy do vedení, které nevydržely nápor sněhu,“ sdělil před polednem Roman Šperňák ze společnosti E.ON. 

Ráno přitom jen na jižní Moravě bylo bez proudu asi 13 500 domácností. Poruchy zasáhly vedení vysokého napětí na 14 místech. Nejvíce poruch evidoval E.ON podle Šperňáka v jižní části okresu Brno - venkov, poté na Hodonínsku a na Znojemsku.

Jihomoravští záchranáři však v souvislosti s pádem větví zvýšený počet úrazů nezaznamenali. Zaměstnávají je spíše pády lidí na ledovce. Lidé si způsobují především zlomeniny nohou a rukou, ale i lehčí úrazy ramene, hlavy nebo třeba zlomeniny krčku a žeber.