VIDEO: Do chodby vlétlo padesát netopýrů, schovali se za světla i hydrant

  • 2
Do všemožných úkrytů se snažilo schovat hejno netopýrů, které vlétlo do chodby výškového domu v Brně. Strážníci společně s odborníkem a hasiči nakonec pochytali 53 létajících savců, z nichž většina byla mláďata.

Obyvatelku výškového domu ve Voroněžské ulici na netopýří invazi upozornilo intenzivní pískání a trus na chodbě. Na pomoc zavolala strážníky, kteří zjistili, že netopýrů se v domě nachází několik desítek.

„Světlem zmatená zvířata létala po chodbě od jednoho okna k druhému a k odletu se příliš neměla,“ podotkla mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková.

Na místo vedle odchytáře městské policie zamířili také hasiči a odborník z České společnosti pro ochranu netopýrů. Dorazili zrovna ve chvíli, kdy se vetřelci uložili ke spánku.

„Jak se ukázalo, netopýři se schovali nejen za světla a obrazy na chodbě, ale také na rostliny, za hydrant nebo za sádrokarton,“ popsala Kadrnožková.

Někdy stačí jen otevřít okno a počkat, radí odborník

Zasahujícím se podařilo chytit celkem 53 nočních zvířat, z nichž 47 bylo mláďat. Jednalo se o netopýry hvízdavé i netopýry nejmenší.

Odborník Tomáš Bartonička z České společnosti pro ochranu netopýrů radí v podobných případech otevřít večer okno a nechat netopýry odletět.

„Rozhodně doporučuji manipulaci v rukavicích nebo zvíře opatrně uchopit do utěrky, a večer vypustit ven. Někdy stačí jen otevřít okno, zhasnout a počkat. V tuto dobu se ale jedná většinou o poměrně čerstvá mláďata, která se ještě příliš neorientují,“ upozorňuje Bartonička.

Vysílené netopýry doporučuje zavřít do krabice s mělkou miskou naplněnou vodou. Zvíře se napije a večer může odletět do přírody.

„Není potřeba netopýra chytat v letu. Je lepší počkat, až se unaví a sedne si,“ doplňuje Bartonička. V případě většího hejna je však lepší povolat odborníky.