Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Překvapivé zjištění z jižní Moravy, zahlcení turisty místní občané vítají

  10:45
Davy návštěvníků způsobují problémy v dopravě, zůstávají po nich hromady odpadků, dopouštějí se vandalismu. Přesto takzvaný overturismus není lidem na jižní Moravě proti srsti, ale naopak. Podle analýzy CzechTourism obyvatelé vysokou návštěvnost kraje vnímají spíše pozitivně.
Pálava patří bezesporu mezi nejkrásnější místa nejen jižní Moravy, ale celého...

Pálava patří bezesporu mezi nejkrásnější místa nejen jižní Moravy, ale celého Česka. | foto: Shutterstock

Nedávno pálavské strážce přírody překvapil stan postavený přímo vedle jedné z kapliček na Svatém kopečku nad Mikulovem. Vzhledem k tomu, že táboření je na území chráněné krajinné oblasti mimo kempy zakázáno, udělili strážci tisícikorunovou pokutu každému z nocující dvojice.

„Problém tohoto místa je v jeho exponovanosti. V době, kdy ještě spokojeně spali, tam už byly desítky lidí,“ upozornil šéf Správy CHKO Pálava Jiří Kmet.

S takzvaným overturismem (zahlcení zajímavých lokalit turisty, spojené s celou řadou problémů, pozn. red.) se na jižní Moravě potkávají i jinde, třeba v Dolních Věstonicích na Břeclavsku. Na živelné parkování karavanů si na sociálních sítích postěžovala například Pavlína Novosádová.

Svatý kopeček v Mikulově

„Jako první bych byla ráda, kdyby majitelé karavanů nenechávali volně pobíhat psy. Když se na vás řítí vlčák, není to nic příjemného, obzvlášť když jdete s dítětem. A pan majitel si vyleze ospalý v trenkách a jen na něj hvízdne,“ posteskla si s tím, že všudypřítomné exkrementy už ani nemá cenu zdůrazňovat.

I to patří k obrovské turistické oblibě Pálavy, časté konflikty návštěvníků s místními i lidmi z okolních obcí jsou tak nasnadě. Právě Dolní Věstonice či Milovice už do územních plánů včleňují takzvané klidové zóny – vymezují konkrétní ulice, kde už nemůžou narůstat ubytovací kapacity.

O to překvapivější jsou nejnovější výsledky analýzy Institutu turismu České centrály cestovního ruchu CzechTourism. Podle ní obyvatelé exponovaných míst přínos vysoké návštěvnosti jednoznačně oceňují.

Pracovníci institutu zmíněné rezidenty zpovídají od prvního pololetí letošního roku, a to postupně, díky čemuž vyloučí možné zkreslení způsobené třeba únavou z končící sezony nebo momentálním negativním zážitkem.

Zlepšení životní úrovně

Výzkumníci se věnovali všem exponovaným oblastem v Česku, na jižní Moravě jen na jaře vyzpovídali 363 místních. Nejvíce v Brně, ve Znojmě, v Lednici, v Mikulově, v Pasohlávkách, ve Valticích, dále pak ve Vranově nad Dyjí, v Břeclavi či v Hodoníně.

Výzkum tedy v podstatě kopíruje statistiky nejnavštěvovanějších cílů, mezi nimiž loni dominovaly pasohlávecký Aqualand Moravia, Svatý kopeček v Mikulově, Zoo Brno, státní zámek Lednice, Zoo Hodonín a další.

„Turismus patří mezi důležité zdroje příjmů, které by jinak v místě chyběly. Myslí si to 60 procent rezidentů z hojně navštěvovaných oblastí. Většina místních, konkrétně 90 procent, cestovní ruch vnímá pozitivně nebo neutrálně,“ představuje prozatímní výsledky mluvčí agentury CzechTourism Štěpánka Filipová.

Vysloveně pozitivní vnímání má 32 procent lidí, neutrálně se k cestovnímu ruchu staví 58 procent rezidentů. Vyjádřili se i v tom smyslu, že turismus kladně ovlivňuje mezilidské vztahy a kulturní i morální hodnoty.

„Podle 80 procent dotázaných z nejvíc vyhledávaných lokalit se životní standard v dané oblasti díky cestovnímu ruchu zlepšuje nebo je na dobré úrovni,“ představuje Filipová překvapivá čísla. Téměř polovina rezidentů uvedla, že by samosprávy turismus měly co nejvíc podporovat.

Vadí auta i kriminalita

To ale neznamená, že by rezidenti nevnímali problematické aspekty většího zájmu turistů o jejich obec. Jako problém tak nejčastěji zmiňují vyšší ceny v lokalitě, dopad na přírodu či intenzivnější dopravu spojenou s omezenými možnostmi parkování.

„Pro rezidenty není tak podstatné samotné množství návštěvníků, daleko obezřetnější jsou v případě vlivů na kriminalitu, dopravu a životní prostředí – to jsou oblasti, jejichž zhoršení by nejsnáze vyvolalo růst jejich podráždění,“ zmiňují výsledky průzkumu.

U památek, jako je zámek v Lednici, se srocují davy cyklistů. Ti na snímku podle předpisů sesedli z kol.

O tom, že za kriminalitou, respektive spíš vandalstvím, stojí mnohdy právě turisté „utržení z řetězu“, by mohli vyprávět mikulovští strážníci. Historky s ovíněnými návštěvníky plní jejich zpravodaj pravidelně.

Například před měsícem řešili potíže s rozjařenými hosty podniku na Náměstí, kteří se neustále shlukovali u laviček kolem morového sloupu. A zničehonic jedna z turistek přelezla zábradlí a začala vylézat na nejbližší sochy.

„Skupina dívek byla i docela hlučná a temperamentní. Jejich jednoznačným ‚životabudičem‘ byl zkonzumovaný alkohol. Strážníkům pak dalo hodně práce, aby skupinu návštěvnic Mikulova nakonec uklidnili,“ popsal městský policista Radek Vážný.

Ulomili prsty andělovi

Mikulovští strážníci mají stále v živé paměti také nedávný incident, kdy podobně bujaří hosté lezli v noci po morovém sloupu a ulomili prsty jednomu z andělů. V průběhu prázdnin se pak opakovaně potýkali s podnapilými vulgárními turisty, kteří místním ztrpčují život.

A z průzkumu u rezidentů vyplývají i další zajímavosti. Třeba fakt, že jejich nespokojenost, a to navíc pouze dílčí, vyšla najevo teprve poté, co se výzkumníci na konkrétní negativní jevy napřímo zeptali.

Vedle zmiňovaných problémů s dopravou nebo s větším množstvím odpadků přitom naprosto zapadl pocit „vetřelce ve vlastní zemi“. Ten vůči turistům mají jen necelá dvě procenta rezidentů.

Co s ohledem na výsledky výzkumu nelze opomenout, je skutečnost, že v cestovním ruchu po celém Česku pracuje bezmála čtvrt milionu lidí. Nejvíce se to týká restaurací a podobných zařízení, dále pak hotelů, následuje doprava, kulturní a sportovní služby a další odvětví, která s turistickým byznysem bezprostředně souvisí.

Data ke spokojenosti či nespokojenosti rezidentů se sbírají průběžně. Detailní čísla i po jednotlivých lokalitách bude obsahovat až celková zpráva za letošní rok.

  • Nejčtenější

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Královopolanky dominovaly v Hradci Králové. Jedna výhra je dělí od bronzu

19. dubna 2024  19:27

Basketbalistky KP TANY Brno dělí už jen jedno vítězství od ligového bronzu. Sokol Hradec Králové...

Na konopném festivalu radí, jak docílit špičkové úrody. Nabízí pivo i sazenice

19. dubna 2024  18:48

Ochutnat konopné pivo nebo si naklonovat svůj CBD řízek mohou návštěvníci na třídenním tematickém...

Díky šoku je réva odolnější i proti mrazu, technologii zkouší v Česku poprvé

19. dubna 2024  17:21

Unikátní ochranu vinné révy před mrazem zkouší v těchto dnech ve Vinařství Habánské sklepy ve...

VIDEO: Záchranáři lákají nováčky, ukázali resuscitaci muže po mafiánské popravě

19. dubna 2024  15:24

Drsnou scénou začíná nové náborové video jihomoravských záchranářů, kteří se tímto způsobem snaží...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...