Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Místo sekaček pořídili ovce. O stádo se stará starosta s místostarostou

  • 9
Z výrovických kopců se ozývá bečení. Kolemjdoucí nešálí sluch, to se jen obec vrátila k původní pastvě ovcí. Zvířata kosí invazivní trávy a likvidují křoviny a přirozeně tak pečují o krajinný ráz lokality.

O menší stádo se stará přímo starosta s místostarostou, který je někdejším dlouholetým zootechnikem. „Ještě loni jsme měli ovce zapůjčené z agrodružstva v Horních Dunajovicích, ale letos už chováme obecní stádo s desítkou ovcí a několika jehňaty. Rádi bychom v budoucnu měli až dvacet dospělých kusů,“ plánuje starosta Pavel Vlček.

Žádného ovčáka pod stanem ani hlídacího psa tu ale nenajdete. Výrovičtí útěkům ovcí předešli oplocením kopce. Útočištěm je stádu přístřešek, který pohodlně postačí i v mírné zimě. V příštím roce si nechají pár jehňat na obnovu stáda, ostatní prodají. Některá se stanou i gastronomickou pochoutkou. „Nejsou na vlnu ani mléko, to dnes nikdo nechce,“ míní starosta. Přirozeně tak vznikl nápad uspořádat Ovčácké slavnosti.

Lidé viděli, jak se ovce stříhají, mohli si zakoupit výrobky z ovčí vlny, ale i ochutnat jehněčí pochoutky. Podobné akce lidé na Znojemsku dosud neznali, protože jsou spjaty spíše s Valašskem. „Rádi bychom, aby se slavnost stala tradicí,“ dodal Vlček.

Na chov dostala obec dotaci

Obec na chov ovcí získala dotaci z programu péče o krajinu. Historicky přitom nejde o žádnou novinku. Na kopcích u Výrovic se dřív pásli koně, kozy i ovce. Jak ale lidé postupem času přestávali chovat dobytek a hospodařit na polích, kopce začaly pustnout, zarůstat a plevel vzácné druhy rostlin i zvířat vytlačoval.

Výrovické kopce jsou zařazeny do evropsky významných lokalit Natura 2000 a jsou přírodní památkou.