(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jan Daněk, MF DNES

Na Znojemsku někdo otrávil už devět psů, návnady vypadají jako sladkosti

  • 44
Ve Znojmě a okolí někdo nastražuje na psy jedovaté návnady. Za poslední dva týdny se podle informací místních ochránců zvířat už otrávilo devět psů, většina z nich uhynula.

Šest případů se stalo v Dobšicích u Znojma, v části bytovek a paneláků. „Někdo se tam baví rozhazováním jedu v jídle. Otrávené návnady nejsou téměř vidět,“ popsala Patricia Vítová, která se ve Znojmě stará o kočičí azyl a teď se u ní informace o otrávených psech scházejí.

Otravu má hlášenou i z Kraví hory ve Znojmě, psa v tomto případě veterináři zachránili. Další případ se stal v ulici Bratří Čapků ve Znojmě a jeden ve čtvrtek v Dukelské ulici.

„Nevím, jestli jde o jednoho člověka. V posledním případě majitelka psa popsala návnadu jako jakési cukrářské kuličky s něčím nemrznoucím uvnitř. Už se tím zabývá veterinární správa,“ dodala Vítová.

Dva případy otravy řešil znojemský veterinář Lubomír Borkovec mladší. Ten zase návnadu popisuje jako koláč s růžovými kousky.

Policie zatím vyšetřuje pouze jeden případ. „Minulý týden v úterý nám jedna chovatelka oznámila, že její pes na odpolední procházce sežral neznámou látku a potom začal zvracet. Musela proto vyhledat veterinární ošetření. Nyní zjišťujeme, o jakou látku se jednalo a veškeré další okolnosti,“ popsala znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Při otravě vyvolejte zvracení a nasaďte černé uhlí, radí veterinář

Otrava se u psů projevovala tak, že měli průjem, mírnou apatii, odmítali potravu a měli bolesti břicha. Veterinář Borkovec radí, aby lidé psa při podezření na otravu okamžitě dovezli na veterinu, ideálně i se vzorkem toho, co pozřel.

Pokud to majitelé nestihnou, doporučuje Borkovec u psa vyvolat zvracení podáním tříprocentního roztoku peroxidu vodíku smíchaného v poměru 1:1 s vodou. „V žaludku dojde k napěnění, zvýšení tlaku a zvracení pěny s potravou,“ vysvětluje Borkovec.

Tento postup však už nemá příliš smysl po dvou až třech hodinách, kdy se potrava dostane do střev.

„Spíše je pak vhodné zastavit vstřebávání jedu v zažívacím traktu, což provedeme podáváním tablet černého uhlí – dvě až tři tablety na desetikilového psa. Uhlí na sebe nabalí jed a vyjde ven z těla v černě zabarveném trusu,“ podotkl veterinář.

Prevencí podle něj je, aby měl pes při venčení vodítko i košík, majitel by jej také neměl nechat bez dozoru odbíhat do keřů.