Vína z francouzské oblasti Bordeaux jsou známá po celém světě. Za nejlepší lahve sběratelé utrácí těžko uvěřitelné částky, které mnohdy odpovídají hodnotě luxusnějšího vozu. Jenže punc výjimečnosti jižních vín dostává trhlinu.
Měnící se klima totiž dopadá i na vinice. Výborné podmínky pro pěstování se postupně přesouvají na severnější část Evropy. A týká se to i jižní Moravy. Už letošní vína se podobají těm francouzským, což se má časem stát běžnou záležitostí.
A nejen to. Podle odborníků bude jižní Morava patřit mezi nejlukrativnější vinařská místa, například společně s Polskem, kde je vinařství teprve na počátku. Jihomoravští podnikatelé už proto jezdí tamní vinaře školit, jak se o vinice starat a jak kvalitní víno vyrábět.
„Teploty se na jižní Moravě a v severnější části Evropy stále zvyšují, což nám umožňuje efektivněji pěstovat vinnou révu. Polsko dokonce požádalo o statut vinařské země. To bylo v minulosti nemyslitelné,“ uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.
Za posledních 60 let se průměrná teplota na Moravě zvýšila o jeden a půl stupně Celsia. Takové oteplení se projevuje hlavně na podzim, kdy hrozny dozrávají. Typické je střídání teplých dnů a chladných nocí, což má dopad na vyšší množství aromatických látek.
Vyšší cukernatost, nižší kyseliny
„A vypadá to, že tento teplotní nárůst bude pokračovat i v dalších letech. Zanedlouho se opravdu může stát, že budeme konkurovat Itálii, Španělsku nebo Francii. Navíc Česká republika má ještě dost půdy na výsadbu nových vinohradů. Troufám si říct, že současnou rozlohu vinic jde klidně zdvojnásobit,“ míní Machovec.
Jakým směrem se bude kvalita jihomoravských vín ubírat, napovídá už letošní sezona. Tak dlouhé vinobraní tady snad ještě nezažili. Hrozny se začaly sbírat už na začátku srpna a sklizeň se chýlí ke konci teprve nyní. Podle prvotních odhadů se zdá, že vína letošního ročníku budou srovnatelná s těmi, která se vyrábí na jihu Evropy.
Neobvyklý průběh sezony totiž dal hroznům jiné vlastnosti než obvykle. Právě takové, jaké mají třeba ve Francii nebo ve Španělsku. Horké a suché léto je napumpovalo vyšší cukernatostí a naopak nižšími kyselinami, než je pro moravské hrozny charakteristické.
„Dá se předpokládat, že letošní vína budou mít podobné vlastnosti jako ta z teplých jižních krajů Evropy,“ potvrdil Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny Bohemia Sekt, která už sklidila většinu letošní úrody.
Práce ve vinohradech tak pomalu končí. Ta neméně důležitá část ale na vinaře ještě čeká ve sklepích. Až ona nakonec rozhodne, jak budou vína ročníku 2018 chutnat.
U Vratislavi už roste Pálava
Někteří jihomoravští vinaři však nepůsobí jen na svém území. Jezdí pomáhat do Polska, kde obnovují tradice, které ovlivnila už Velká Morava. Kvůli nepříliš příznivým podmínkám se tam ale vinice nikdy nerozšířily na velké plochy. Tedy až doposud. Podle Machovce je možné, že moravští vinaři budou zanedlouho dovážet z Polska hrozny.
Už nyní mezi sebou spolupracují a navzájem si prezentují vína. „Dokonce jsme přátelům nedaleko Vratislavi pomohli vysazovat jeden hektar moravské odrůdy Pálava. Chtějí zkusit, jestli se ujme. Místní vinaře jsme také školili. Mají velký zájem přijet na jižní Moravu a učit se od nás, jak na víno. Spolupráce se pěkně rozbíhá,“ popsal Martin Prokeš, majitel Vinařství Proqin z Velkých Němčic na Břeclavsku.
Vinaře z Polska hodně zajímá i výroba šumivých vín, kterou Jihomoravané ovládají. Pro rady si jezdí také do Vinařství Dufek ve Svatobořicích-Mistříně na Hodonínsku. „Poláci dobře ví, že jde o vyšší level, než je výroba klasických tichých vín. Tamní trh se šumivým vínem prakticky neexistuje. Mají teď ideální příležitost toho využít a nabídnout místním levnější alternativu třeba francouzských sektů,“ vysvětlil vinař Josef Dufek.
Francie, Španělsko i Itálie se proti přicházejícímu trendu začaly bránit. Místní vinaři šlechtí a vysazují odrůdy, které budou vyšším teplotám lépe odolávat. Uvědomují si totiž, že dlouhodobá změna klimatu může zdejší víno trvale poškodit.
„Ale také Česká republika má v tomto ohledu do budoucna důležitý úkol. Musíme se nějak vypořádat se suchem. Jinak konkurovat nemůžeme,“ uzavřel Machovec.