Znojemský orloj bude připomínat telefonní budky, které z Česka pomalu mizí. | foto: Vizualizace Maxima Velčovského

Ve Znojmě vznikne orloj z telefonních budek, dvakrát denně zazvoní

  • 4
Když měli Znojemští vůbec poprvé možnost rozhodnout, které projekty se uskuteční díky participativnímu rozpočtování, stala se tím nejžádanějším telefonní budka od Maxima Velčovského. Teď budoucí umělecké dílo dostává konkrétní podobu.

„Po dlouhém jednání, přípravě všech administrativních záležitostí a hledání uměleckého kováře máme vše nachystané k realizaci,“ komentoval schůzku s umělcem Maximem Velčovským k doladění detailů přímo na místě, tedy u galerie GaP, místostarosta Jakub Malačka (ČSSD).

Přední český umělec a designér navrhl pro Znojmo plastickou sochu sestavenou z deseti telefonních budek.

„Vždy v poledne a v šest hodin večer socha zvoní, jako připomínka telefonních budek, které z Česka pomalu, ale jistě mizí. Znojemský orloj, jak zní pracovní název, bude stát na náměstí Republiky a dle slov Maxima Velčovského by se z něj mohlo stát místo k pravidelnému setkávání,“ přiblížila Andrea Krejčí, která má v GaP na starost umělecké vedení.

„Práce na návrhu pomalu končí, zbývá už jen dokončit pár technických maličkostí. Srpen bude ve znamení svářečských prací a na podzim se můžeme těšit na hotovou instalaci,“ dodává Krejčí.

Jak už dříve uvedla, projekt se umělci ihned zalíbil. Všechno začalo tím, že prostor GaP budka rušila – zaclání před vstupem a ubírá galerii pozornost. Možné bylo jen její přesunutí, na které ale nebyly finance.

„Tak mě napadlo z překážky udělat výhodu, z budky artefakt. A troufla jsem si na toho nejznámějšího designéra a ten kývl. Pak se skoro rok hledaly peníze,“ popsala.