ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

V obci na Hodonínsku se hádají, zda opravit silnici. Rozhodne referendum

  • 15
V mnoha obcích si lidé stěžují na rozbité cesty a apelují na Správu a údržbu silnic, aby hlavní tahy co nejdříve opravila. Jinak je tomu v Lovčicích na Hodonínsku, kde část obyvatel naopak s plánovanou rekonstrukcí nesouhlasí. Zastupitelé se proto rozhodli, že k vyřešení sporu vyhlásí místní referendum.

„Jsou na to různé názory. Jedna část říká ponechat stávající stav, druhá že se má silnice opravit,“ přibližuje starosta Lovčic Václav Tvrdý (ČSSD).

Přibližuje, že pod současnou silnicí propojující obec se Ždánicemi a Nechvalínem nejsou pořádné základové vrstvy. Cesta se tak na některých místech propadá.

Důvodem rozpolcenosti názorů mezi lidmi není až tak stav silnice, jako spíš její povrch. Zatímco dnes ji dláždí žulové kostky, po kompletní rekonstrukci je má vystřídat obvyklý asfalt.

„Někteří obyvatelé kladně vnímají, že kostky na průtahu obcí nedovolují řidičům jet rychle, což asfaltový povrch změní. Další zase říkají, že při jízdě jsou kostky nepohodlné a hlučné,“ uvedl jihomoravský náměstek pro dopravu Roman Hanák (ČSSD), který o neobvyklé situaci v obci ví.

Jste pro výměnu kostek za asfalt? zní otázka

V referendu, jež se koná v pátek a v sobotu zároveň s volbami do Evropského parlamentu, tak budou lidé odpovídat na následující otázku: „Jste pro rekonstrukci silnice III/4301 na průtahu obcí – výměnu stávajících živičných kostek a konstrukčních vrstev vozovky za nový asfaltový povrch včetně obrub?“

Pokud se dostatečný počet lidí ve vesnici s necelými sedmi stovkami lidí vysloví proti celkové úpravě, kraj silnici rekonstruovat nebude. Opraví jen nejhorší místa a na povrch znovu vrátí kostky.

Pokud naopak lidé rekonstrukci odsouhlasí, kostky ze silnice definitivně zmizí. „Každopádně projektovat se bude nejdříve příští rok,“ dodal náměstek.

Další referendum v kraji čeká Holubice na Vyškovsku, kde selidé budou vyjadřovat k zákazu hracích automatů.