Jižní křídlo Špilberku už rekonstruovali. Teď opraví i severní hradby hradu. archivní snímek

Jižní křídlo Špilberku už rekonstruovali. Teď opraví i severní hradby hradu. archivní snímek | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Severní hradby brněnského Špilberku čekají opravy, jsou na spadnutí

  • 0
Severním hradbám Špilberku hrozí zřícení a nutně potřebují opravu. "Hradby jsou ve špatném stavu dlouhodobě. Je narušená stabilita a do hradeb hodně zatéká," uvedl Pavel Ciprian, ředitel Muzea města Brna, které Špilberk spravuje.

Město na rekonstrukci hradeb před více než týdnem vyhlásilo soutěž. Cena oprav by se mohla vyšplhat až na 18 milionů korun, výslednou cenu ale určí až výběrové řízení na dodavatele. Kdo severní hradby opraví, bude jasné nejdřív v dubnu.

Stavební práce začnou v červenci, do provozu hradu ale nezasáhnou. "Rádi návštěvníky uvítáme po celou dobu oprav," potvrdil Ciprian.

Do hradeb se ale zájemci v současné době nepodívají. Severní část by měla být i s přilehlým hospodářským zázemím zpřístupněna právě až po letošní rekonstrukci.

"Tato část hradu je ponechána vlastnímu osudu už od 40. let 20. století. Po opravě volá od roku 2000," popsal Zdeněk Chudárek, odborný garant z Národního památkového ústavu. Zničená je plenta i cihelní lis zdi.

K opravě hradební plenty a přilehlé zdi stavbaři zvolí již ověřený a zaběhlý postup. "Uvolněná lícní cihelná konstrukce se musí rozebrat a následně přizdít," vysvětlil Chudárek opravnou techniku památky.

Stavební práce by neměly trvat dlouho, město předpokládá asi půl roku. "Architekt odhaduje tři měsíce," tvrdí zase Ciprian. Podle něj záleží především na zpracování nabídky firem ve vyhlášené soutěži.

Při rozsáhlé rekonstrukci na řadu přišlo jako první jižní křídlo, které se veřejnosti slavnostně otevřelo minulý rok (více čtěte zde). Na severní část tehdy nevyšly peníze. "Jižní křídlo představovalo akutnější problém," dodal Ciprian.