Kvůli odbahnění a rozsáhlé rekonstrukci bude Křetínka letos na podzim téměř bez vody.

Kvůli odbahnění a rozsáhlé rekonstrukci bude Křetínka letos na podzim téměř bez vody. | foto: MAFRA

Nádrž Křetínka v září přijde o vodu, začne oprava hráze za čtvrt miliardy

  • 1
Poslední čtyři roky má letovická přehrada na Blanensku, známá spíše pod názvem Křetínka, o tři metry nižší hladinu, než je její plný stav. Důvodem není až tak sucho, jako spíše špatný stav části hráze, na nějž se přišlo při plánování celkové rekonstrukce v roce 2017. Náročná oprava za zhruba 250 milionů korun začne letos na podzim.

„V současné chvíli probíhá veřejné výběrové řízení na zhotovitele stavby, následovat budou jednání s vysoutěženým zhotovitelem o podrobném harmonogramu stavebních prací,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař s tím, že samotná rekonstrukce by měla začít na přelomu září a října.

Prvním krokem bude další snížení hladiny, a to o deset metrů. Podle Chmelaře je tento postup nezbytný, aby bylo možné provést veškeré práce.

„Dojde k opravě přelivu, spadiště a skluzu. Snížená hladina navíc umožní prohlídku, opravu návodního líce hráze,“ popsal mluvčí.

Kromě toho ale Povodí využije vypuštěnou přehradu i k tomu, že vytěží bahno od přítoku Křetínky až po starou zatopenou silnici mezi Křetínem a Lazinovem a v zátoce poblíž druhé zmíněné obce.

„Kromě zlepšení kvality vody se těžba sedimentů projeví i na snížení náchylnosti k rozvoji sinic v nádrži v období letní rekreace,“ vysvětlil Chmelař.

Původně tento krok v plánu nebyl, letovický starosta Petr Novotný (TOP 09) ale změnu vítá. „Nedokážu si představit, že by byla takto snížená hladina a přehrada se neodbahnila,“ uvedl. Ocenil i dohodu s Povodím, že přehrada nebude vypuštěná několik let, o čemž se v minulosti hovořilo, ale jen necelý rok. 

„To, že se povedlo dobu vypuštění takto zkrátit, je za mě důležité. Zůstává ale otázkou, jak rychle se podaří přehradu opět napustit,“ doplnil starosta s odkazem na poslední suché roky.

Starosta by chtěl opravit i most

Povodí Moravy počítá s tím, že už na letní sezonu v příštím roce by mělo být v Křetínce dost vody, aby ji lidé mohli znovu využívat k rekreaci, jak jsou zvyklí. Stavební práce však potrvají až do roku 2024.

Novotný by ocenil, kdyby se během rekonstrukce hráze opravil i most na hlavní silnici, která vede z Letovic na Křetín. Je ve špatném stavu a silničáři tady museli snížit nosnost z 25 na 12 tun, maximální rychlost je omezená na 50 kilometrů v hodině a navíc není možné jet blíže okraji mostu. 

„Mám sjednanou schůzku s krajským radním pro dopravu Jiřím Crhou, kde se budeme bavit o problémech Letovic a určitě otevřeme i téma mostu. Za mě by bylo ideální, kdyby se oprava provedla teď, když v přehradě nebude voda,“ dodal letovický starosta.