Lékaři I. ortopedické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně provedli koncem minulého týdne unikátní operaci. Odoperovali pacientce v jeden čas oba kolenní klouby. | foto: archiv FNUSA

Lékaři v Brně provedli ojedinělý zákrok, naráz vyměnili oba kolenní klouby

  • 6
Unikátní operaci provedli lékaři z I. ortopedické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Pacientce s těžkou artrózou vyměnili najednou oba kolenní klouby. V Česku jde o ojedinělý postup.

Pro operaci dvou totálních endoprotéz naráz se lékaři rozhodli, protože pacientka měla oboustranné těžké postižení. Trpěla artrózou obou kolenních kloubů.

Podle přednosty I. ortopedické kliniky fakultní nemocnice Tomáše Tomáše operace obou kolen v jedné době vede k výraznému zkrácení doby léčby pacientky. „Při běžném postupu by musela druhou operaci absolvovat za půl roku. Nyní operace trvala jen o něco málo déle - asi o deset minut - než standardní náhrada jednoho kolenního kloubu, která běžně probíhá do jedné hodiny,“ vysvětlil ortoped.

Takový zákrok vyžaduje naprosto sehraný tým. „Důležitá je také dokonalá pooperační péče a rehabilitace. Provedení operace si můžeme dovolit s ohledem na nové trendy v předoperační a pooperační péči od ovlivnění krvácení, přes prevenci trombózy až po novinky v rehabilitaci,“ poznamenal ještě Tomáš.

Pacientku nyní čeká rehabilitace, protože je důležité rozcvičit operované klouby například pomocí motorové dlahy.

„Spolupracujeme s lázněmi Darkov, kam pacienty překládáme k pooperačnímu cvičení s využitím možnosti cvičení v bazénu. U této pacientky bude hospitalizace jen o něco delší než při jednostranné náhradě, poté absolvuje rehabilitaci. Pokud nenastanou žádné komplikace, do půl roku bude normálně a bezbolestně chodit,“ uzavřel Tomáš.