21. ročník mezinárodní soutěže ohňostrojů Ignis Brunensis zahájilo na brněnské...

21. ročník mezinárodní soutěže ohňostrojů Ignis Brunensis zahájilo na brněnské přehradě vystoupení českého týmu Flash Barrandov SFX. (2. června 2018) | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Brněnskou přehlídku ohňostrojů chtěli rozšířit, místo toho nebude vůbec

  • 12
Už na konci května měl nebe nad Špilberkem rozzářit úvodní ohňostroj letošní přehlídky Ignis Brunensis a následovat měly další nad Brněnskou přehradou. Tam každoročně míří desetitisíce návštěvníků, letos se však kvůli koronaviru tato podívaná ruší.

„Vzhledem k obrovské návštěvnosti zejména soutěžní části festivalu a nemožnosti limitovat volně přístupné výhledové plochy není v aktuálních podmínkách reálná jakákoliv produkce na Brněnské přehradě. Dalším faktem je, že mnoho ohňostrojného materiálu se vyrábí v Itálii a ve Španělsku. A do Česka nyní ani nejsme schopni dopravit zahraniční ohňostrojné specialisty,“ vyložil letošní komplikace Jiří Morávek, ředitel pořadatelské společnosti SNIP&CO.

Ohňostroj Jack Sparrow ze seriálu Starobrno Ignis Brunensis 2017.

Po předchozích chudších letech, kdy v Brně soutěžily jen tři týmy, letos plánovali organizátoři soutěž rozšířit o čtvrtého účastníka. Místo toho nyní s pozvanými soutěžícími jednají, aby přijeli své umění ukázat příští rok.

Brňané by nemuseli o ohňostroje úplně přijít, pokud se bude situace ohledně koronaviru vyvíjet příznivě.

„Pracujeme na ohňostroji, kterým poděkuje produkční tým s partnery nejen lidem v první linii, ale za zvládnutí náročného období úplně všem. Plánujeme ho nad hradem Špilberkem v sobotu 22. srpna ve 22.30 hodin,“ uvedl technický ředitel festivalu a ohňostrojný designér Jaroslav Štolba z Flash Barrandov SFX.

Podle Ondřeje Morávka z pořadatelské společnosti jsou v záloze i některé zářijové víkendy, na něž by šlo ohňostroj případně přeložit. „Špilberk je snazší varianta, protože tam nejsou lidé koncentrování na jednom místě jako na přehradě. Ta je pro nás v tuto chvíli jednoznačně nerealizovatelná,“ vysvětlil.

Ohňostroj nad Brněnskou přehradou: