Ohňostroj v Brně zahnal bouřku, na přehradě ho vidělo 180 tisíc lidí

  • 19
V sobotu nad přehradou v Brně vybuchla první ohňová podívaná. Na zahajovací prelude show festivalu Starobrno Ignis Brunensis se k vodní nádrži sjelo podle strážníků na 180 tisíc lidí. Jednadvacátý ročník akce zahájilo vystoupení českého týmu, soutěžní ohňostroje budou k vidění od středy.

Diváky neodradila ani bouřka, která se ještě před desátou hodinou večerní hnala na Brno a blesky osvětlovala centrum města. Brněnskou přehradu ale minula a lidé si mohli vychutnat první díl přehlídky nerušený deštěm.

Nesoutěžní vystoupení Ó štěstěno připravil český tým Flash Barrandov SFX. „Tým využil hudbu Carmina Burana skladatele Carla Orffa. V minulosti vyhráli ohňostrojovou přehlídku už čtyřikrát,“ rozvedl organizátor Jiří Morávek. Na akci dohlíželi policisté a asi osm desítek strážníků, kteří také řídili houstnoucí dopravu.

Společným tématem všech pěti ohňostrojů je oslava stého výročí Československa. Ohňostrůjci musí do své show zakomponovat dvě minuty ze skladby Antonína Dvořáka Karneval a v nich vyjádřit sto let československé státnosti. Všechny týmy využijí jednotně nahrávku České filharmonie zpod taktovky Jiřího Bělohlávka.

Vítěze bude vybírat speciální porota, ale svého favorita si zvolí i diváci. Zatímco odborníci ocení jeden ze tří zahraničních týmů, diváci vyberou vítěze ze všech pěti představení. Hlasovat mohou na internetu nebo slosovatelnými anketními lístky. Výsledky organizátoři zveřejní po posledním ohňostroji, který 16. června odpálí český tým na hradem Špilberk. 

Jako druzí se letos ve středu 6. června představí Poláci, kteří zahájí hlavní soutěž jednadvacátého ročníku mezinárodního ohňostrojného festivalu. Polský tým Surex se do Brna vrací po pěti letech s novou show Symfonie barev. Poláci se utkají ještě s týmem z Francie a Rumunska.