Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bývalý starosta Černovic vidí za odvoláním snahu o ovládnutí pískovny

  15:41
V brněnských Černovicích se rozpadla koalice. Exstarosta za svým koncem vidí snahu některých politiků získat vliv na černovickou pískovnu. Firmu totiž vlastní městská část a má z ní nemalé příjmy do vlastního rozpočtu. Na ziskovou společnost má ale zálusk i brněnský magistrát.

Už třetí starosta za poslední volební období vede brněnské Černovice. Před necelými dvěma týdny zastupitelé městské části těsnou většinou odvolali Ladislava Kotíka z nejsilnějšího uskupení Společně pro Černovice a jeho nástupkyní zvolili Petru Quittovou (Černovičtí patrioti). Proměny se ostatně dočkala i celá rada.

„Vše nasvědčuje tomu, že šlo o pískovnu, protože s programem žádná ze stran neměla problém,“ poznamenal Kotík.

Nové vedení v čele se starostkou Quittovou se nicméně dušuje, že jeho verze není pravdivá. Odvolání jednatele pískovny Daniela Smrčka bylo nicméně bleskurychlé a radní se k němu scházeli dokonce v neděli, dva dny po zvolení do svých funkcí.

„Odvolávali jsme i předsedy komisí, a při tomto jednání jsme tak odvolali i pana jednatele. Má to nějaké důvody a nějak jsme se na tom domluvili. Primární je snaha, aby ve vedení pískovny figurovali lidé, kteří jsou dnes v koalici,“ vysvětlila změnu pro MF DNES starostka.

Na post jednatele firmy se tak vrací její někdejší šéf a zároveň „čerstvý“ radní za ČSSD Jiří Novotný. Nově ve vedení získají svého zástupce i lidovci v podobě místostarosty Jiřího Hasoně.

Náměstek se přel o uložení zeminy

Pískovna v režii městské části je přitom celkem netypickou formou vlastnictví, protože městské firmy má většinou pod taktovkou přímo vedení Brna a magistrátní koalice. Ta tak nemůže šéfům černovické pískovny jen tak něco nařídit.

A právě nevyhovění žádosti ze strany magistrátu vyvolalo před časem spor mezi odvolaným jednatelem a náměstkem brněnské primátorky Petrem Hladíkem (KDU-ČSL). 

„Pan náměstek po mně chtěl, abych v pískovně umožnil uložit asi 250 tisíc tun zeminy a kameniva, které vzniknou při stavbě protipovodňových opatření. Já mu ale řekl, že na takové množství zkrátka nemám místo, což ho samozřejmě nepotěšilo. Reagoval, že kdybychom byli městskou firmou či v koncernu, dal by mi to pokynem,“ popsal Smrček.

Na další místa pro možné ukládání odpadu ve vytěžených prostorech tehdy neměl potřebná povolení. „Od té doby se ale povolenky podařilo posunout, takže dnes bych mu už odvětil, že je to na 90 procent možné,“ doplnil.

Hladík neshodu potvrdil a svoji snahu o odvoz materiálu do pískovny vysvětluje tím, že chtěl snížit cenu celé zakázky. „Je rozdíl, jestli se jezdí do Černovic, nebo až někam na Vysočinu. Sice jsme se nedohodli, to ale neznamená, že se zhotovitel stavby nemůže s pískovnou domluvit teď,“ prohlásil Hladík.

Lidovci chtěli po střetu do vedení pískovny

Po pár měsících od tohoto střetu, kdy se podle Kotíka vztahy s magistrátem zhoršily, přišla černovická KDU-ČSL s tím, že vypovídá koaliční smlouvu, a následně vznikla nová dohoda – a její součástí je už zmíněný post jednoho z jednatelů pro lidoveckého místostarostu Hasoně. 

„Je to nesmysl,“ reagoval Hasoň na to, jakou roli hrál v celé proměně koalice právě Petr Hladík, který je také šéfem brněnské KDU-ČSL. Podle Hasoně byli lidovci především nespokojeni s prací místostarostky Šárky Korkešové (dříve ANO), s níž už nechtěli dál spolupracovat.¨

Důležitost pískovny upozaďuje, přestože na jednáních při koaliční krizi se výrazným způsobem řešila. Trojblok KDU-ČSL, ČSSD a ODS totiž přišel s tím, že chce rozšířit počet jednatelů ve firmě na tři místo dosavadního jednoho. 

Kromě dnes již odvolaného Smrčka by tak svého zástupce získala ČSSD a právě lidovci. To ve výsledku znamená, že by dva noví jednatelé mohli jednoduše přehlasovat Smrčka, a tak ovládnout i vedení firmy. I proto Kotík na požadavek nepřistoupil, následně vznikla nová koalice bez jeho sdružení.

Nová koalice převod pískovny nevylučuje

V podivné situaci vyvstává otázka, zda nepřijde změna majitele, a tedy převod z majetku městské části na město. Podle Hasoně to není na pořadu dne, jeho kolega Novotný ani černovická starostka však tuto možnost nevylučují, spíše naopak. 

„Určitě chceme u pískovny více spolupracovat s magistrátem, do budoucna připadá v úvahu fúze, nebo převzetí městem,“ nastínila Quittová. 

Podle Novotného by bylo dobré být součástí koncernu i kvůli tomu, že budoucí revitalizace a rekultivace areálu vyjde na obří sumu, na niž si prý sama společnost nevydělá. Je tak třeba získat peníze odjinud, v čemž by začlenění do koncernu mohlo pomoci. „Tyto požadavky byly a stále jsou,“ podotkl.

Místo pískovny chce magistrát park

Právě v týdnu, kdy se měnila koalice v Černovicích, vydali lidovci prostřednictvím magistrátního tiskového oddělení zprávu s titulkem, že místo pískovny vznikne park a jeho podoba vzejde ze soutěže za 1,5 milionu. Smrček si ale myslí, že výsledná studie skončí v šuplíku, protože v pískovně jsou zásoby minimálně na dalších 50 let těžby.

Hladík s tím ale nesouhlasí. „V pískovně jsou hektary polí, kde se bude těžit třeba za třicet let, ale teď tam může být park,“ dodal. I v tomto případě potřebuje magistrát součinnost s vedením firmy. Se změnou lze očekávat, že noví jednatelé budou v tomto ohledu více aktivní.

Autor:
  • Nejčtenější

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

VIDEO: Záchranáři lákají nováčky, ukázali resuscitaci muže po mafiánské popravě

19. dubna 2024  15:24

Drsnou scénou začíná nové náborové video jihomoravských záchranářů, kteří se tímto způsobem snaží...

Exšéfovi brněnské kriminálky soud zpřísnil trest, k pokutě přibyla podmínka

19. dubna 2024  13:59

Soud v Brně dnes uložil bývalému vedoucímu brněnské kriminální služby Vladimíru Machalovi roční...

Policie stíhá šest lidí kvůli korupci s byty v Brně, jde o další případ

19. dubna 2024  10:57

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí kvůli...

Nejen hit od Guns N’ Roses. Slash vyšperkoval koncert v Brně velkolepým sólem

19. dubna 2024  9:59

Za mohutného burácení, potlesku publika a přesně na čas vtrhnul americký kytarista Slash se svými...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...