Geodet Viktor Valtr zkoumá prostranství před kontroverzním památníkem rudoarmějců v Králově poli

Geodet Viktor Valtr zkoumá prostranství před kontroverzním památníkem rudoarmějců v Králově poli | foto: Radek Miča, MAFRA

Odborníci zjišťují, kde leží hroby vojáků Rudé armády. Už podruhé

  • 5
Okolí kontroverzního pomníku padlých rudoarmějců v Králově Poli zkoumali geofyzikové. Průzkumem okolního terénu chtějí přesně stanovit místo, kde je pohřbeno 326 vojáků Rudé armády.

Už druhý výzkum v královopolském parku si tentokrát objednal brněnský Magistrát. "Jakmile budou známy výsledky, bude rada města jednat o možných řešeních. V současnosti si ale netroufám odhadovat, jaké by mohlo být," uvedl mluvčí Pavel Žára (více o kontroverzním památníku).

Pomník se v minulosti stal předmětem mnoha sporů. Jeho současná podoba s komunistickým srpem a kladivem vadí historikům i mnoha občanským aktivistům. Monument se několikrát stal dokonce cílem útoku vandalů.

Geodet Viktor Valtr zkoumá prostranství před kontroverzním památníkem rudoarmějců v Králově poli

Potvrdí-li se výsledky prvního výzkumu z loňského prosince, budou mít jeho odpůrci v rukou další argument. Podle tehdejších výsledků se totiž pohřebiště nachází v místě, kde dnes stojí parkové lavičky.

To by ovšem odporovalo mezinárodním konvencím. Válečné pomníky musí být umístěny přesně na místě, kde jsou padlí pohřbeni.