V unikátním archeoparku v Pavlově u Mikulova se lidé z archeologických nálezů...

V unikátním archeoparku v Pavlově u Mikulova se lidé z archeologických nálezů dovědí něco o tehdejší krajině, způsobu obživy, lovu, rituálech, životě a smrti. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Pavlovský archeopark vyhlásili v Mexiku nejlepší stavbou z betonu

  • 1
Archeopark v Pavlově na Břeclavsku získal další ocenění. V Mexiku ho vyhodnotili jako nejlepší veřejnou stavbu z betonu. Porotci soutěže Cemex Building Award vyzvedli neobvyklé konstrukční řešení.

„Ukazuje se, že archeopark není výjimečnou stavbou jen v českém a středoevropském prostoru, ale celosvětově. Konkurence přitom byla veliká. Soutěže se účastnily projekty z celkem 17 zemí včetně USA, Mexika, Francie, Německa nebo třeba Spojených arabských emirátů,“ uvedl Petr Kubín, ředitel Regionálního muzea v Mikulově, které spravuje i Archeopark Pavlov.

Archeopark věnovaný kultuře lovců mamutů otevřeli v květnu minulého roku. Už získal i titul Stavba roku 2016, Stavba Jihomoravského kraje a úspěl také v soutěži Iconic Awards 2017 v Mnichově.

Základním materiálem, ze kterého je budova vytvořena, je pohledový beton. „Nadzemní části nemají klasickou střechu. Celá vnější skořápka je provedena právě z betonu. Složité tvary prosvětlovacích věží si přitom vyžádaly zvláštní péči při projektování i velkou řemeslnou zručnost stavbařů,“ doplnil Pijáček.

Soutěž Cemex Building Award se vyhlašuje od roku 1991. Původně byla otevřena pouze projektům z mexického státu Nuevo Leon, od roku 2000 rozšířila svůj záběr na celou zemi a od roku 2004 je mezinárodní.

Archeopark například v letošním roce představil velmi cenný originál takzvané pavlovské venuše.