Obrazy Petra Kvíčaly si Jiří Švachula cenil na milion korun. Jejich autor je...

Obrazy Petra Kvíčaly si Jiří Švachula cenil na milion korun. Jejich autor je žádá zpět, radnice Brno-střed je však odmítá vydat (na snímku tajemník Petr Štika). | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Švachula si pro obrazy za statisíce zašel k výdejnímu okénku na radnici

  • 7
Kuriózním způsobem pracovníci úřadu Brna-střed předali osobní věci někdejšímu místostarostovi za ANO Jiřímu Švachulovi, který je v kauze Stoka obžalovaný z korupce. Přes okno do nádvoří si převzal krabice i obrazy za miliony korun, jež měl ve své kanceláři.

Radnice přitom usilovala o to, aby byla díla zabavena a použita v budoucnu pro případnou náhradu škody ve zmiňovaném případu týkajícím se machinací s veřejnými zakázkami.

Tajemník Brna-střed Petr Štika oslovil státního zástupce i policii, aby případně učinili potřebné kroky k obstavení obrazů.

„Když pana Švachulu propustili z vazby, tak mě kontaktoval, jestli si může převzít osobní věci, které měl v kanceláři. To jsme uvítali. Vše jsme sepsali a zapečetili do krabic. A protože státní zástupce ani policie nedala pokyn k zabavení, bylo ideálním řešením je vydat panu Švachulovi,“ přiblížil Štika.

Umělecká díla dotyčné orgány nezabavily, protože podle slov státního zástupce Radka Mezlíka chyběly důkazy, že je Švachula jejich skutečným vlastníkem. 

„Mohu potvrdit, že jsme se možností zabavení obrazů z kanceláře zabývali. Nicméně po vyhodnocení všech okolností nedošlo k zajištění obrazů z důvodu slabiny, že nebylo možné prokázat, že vlastníkem je Švachula,“ zdůvodnil Mezlík.

Švachula měl v kanceláři celkem šest obrazů. O dva z nich se právě přihlásil jejich autor – známý malíř abstraktních děl a někdejší prorektor Vysokého učení technického v Brně Petr Kvíčala. Tvrdil, že obrazy pouze zapůjčil. Švachula se veřejně chlubil, že každý z Kvíčalových obrazů má hodnotu půl milionu.

Předat věci přes okno bylo jednodušší

Dále měl politik v kanceláři ještě další čtyři obrazy v celkové hodnotě milion korun od malíře Jana Kubíčka, který před osmi lety zemřel. I jeho díla úřad po zatčení tehdy ještě místostarosty Brna-střed uložil do trezoru.

Švachula si pro své osobní věci přijel poté, co ho propustili z vazební věznice, kde pobýval od svého zatčení v březnu 2019.

„Věcí, které měl v kanceláři, bylo poměrně hodně. Krabice a k tomu ještě obrazy, které byly rozměrnější. A protože mám kancelář v přízemí a okna do dvora, tak je snadné k nim zajet autem. Z praktických důvodů jsme proto zvolili předání přes okno. Jinak bychom museli jít přes chodbu, vrátnici a průjezd. Pan Švachula si věci naložil do auta a odvezl. V podstatě jsme v souladu s nařízením vlády udělali takové výdejní okénko,“ zažertoval tajemník.

O obrazy radnice usilovala, protože škoda ve zmiňované kauze podle Brna-střed a Mezlíka činí necelých 50 milionů. Švachulovi už policisté v minulosti zabavili majetek v hodnotě milionů korun. Šlo o dvanáctero luxusních hodinek, například od švýcarské firmy Rolex. Dále pak veterána značky Mercedes-Benz z roku 1981, jehož hodnotu policisté předběžně odhadli na 1,2 milionu. 

Kromě toho obstavili i rekreační stavbu na pozemku v Ochozu u Brna, garáž v centru Brna či sklep v Čejkovicích u Hodonína. Ani to ale asi nebude stačit. Hodnota zabaveného majetku v kauze Stoka činí asi 20 milionů korun.