Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mánie začíná. Kometa postaví za Lužánkami nový hokejový stadion

  6:30aktualizováno  13:08
MF DNES exkluzivně získala plány nového hokejového stadionu v Brně za Lužánkami. Hokejová Kometa by ho chtěla společně s partnerskou finanční skupinou DRFG vybudovat za následující tři roky. Nedostatek dotací nehrozí. Stavět se má za soukromé peníze.

Studii nového hokejového stadionu za Lužánkami už dříve vypracovala projektantská firma A PLUS. Vizualizace je zasazená do skutečné fotografie pořízené dronem. | foto: A PLUS

Kometa se do přípravy stadionu pustila se svým významným partnerem. Po finanční skupině DRFG už je pojmenovaná hala Rondo. Za tři roky by ale modrobílý proud tisíců fanoušků mohl na utkání putovat po unikátním mostu napnutém přes silnici z lužáneckého parku přímo k novému stadionu za Lužánkami.

Stadiony Komety

  • Zimní stadion za Lužánkami byl otevřen v roce 1947. Jeho nejslavnější éra nastala v 50. a 60. letech, kdy na něm své domácí zápasy hrávala Rudá hvězda Brno, dnes Kometa. Tým jej opustil v roce 1998. Stadion chátral a v roce 2000 byl uzavřen. V roce 2008 ho město nechalo strhnout.
  • Kometa dnes hraje v DRFG Areně. Někdejší hala Rondo byla otevřena roku 1982 při pořádání MS v kuželkách. V roce 2010 se dočkala větší rekonstrukce kvůli mistrovství světa basketbalistek, které se tu však nakonec nehrálo. Letos se rozšířil počet míst ze 7 200 na 7 700.

„Je na čase, aby Kometa byla tahounem ve snaze postavit hokejový stadion za Lužánkami. Nechceme ale vytvořit projekt, který hodíme jako balvan na město, a řekneme magistrátu: vytáhni peníze z rozpočtu, protože my chceme hrát hokej v novém,“ řekl MF DNES šéf Komety Libor Zábranský.

Vlastní stadion pro Kometu se v minulých měsících proměnil ze sna v realitu. Projektanti už ho namalovali do speciální studie. Na nákresech se vedle fotbalového stadionu tyčí elegantní oválná budova schopná pojmout kolem 12 tisíc fanoušků.

Partneři jsou také plně zaměstnáni laděním financování stavby. Konečnou částku, jakou budou potřebovat, zatím nechtějí upřesňovat, protože se ještě může měnit. Je ale jasné, že půjde o stamiliony.

„Kometa společně s DRFG je schopná financování zajistit. Celý projekt je připravován tak, že významně nezatíží veřejné rozpočty,“ konstatoval šéf finanční skupiny DRFG David Rusňák.

Analytici DRFG nyní plánují, jak stavbu postavit za soukromé peníze. Kombinovat nejspíše budou více typů financování. A podílet se mohou i fanoušci. Kromě toho, že přispějí částí z tisíci korunového vstupného na lednové Hokejové hry, mají také pomoct určit, jaká bude ideální kapacita haly. „Chtěli bychom lidi vtáhnout do hry nezávaznou registrací permanentek. Dáme jim možnost jasně říct, jaký zájem o místa mají,“ popsal Zábranský.

Firma projektovala i pražskou O2 arenu

Halu projektuje firma A Plus, kterou DRFG koupila letos v květnu. „Navržená konstrukce haly umožňuje, abychom si před vstupem do územního řízení vybrali, jak budeme projektovat hlavní nadzemní část hlediště. Může to být jeden prostor tribun, který bude nahoře končit pásem skyboxů, nebo nad ním vznikne ještě horní prstenec ochozů,“ uvedl Patrik Tuza z A Plus.

Ze stadionu budou podle návrhu moci lidé přejít po mostu přímo do parku Lužánky.

Projektanti A Plus přitom nejsou nováčky, mají za sebou návrh téměř celého brněnského kampusu, který za více než pět miliard korun vznikl v Bohunicích.

A první skici pražské O2 areny byly také z jejich pera. Kometa i DRFG ale upozorňují, že v Brně rozhodně nehodlají dopustit, aby se výsledná stavba prodražila, jako tomu bylo v Praze. Někdejší Sazka Arena tam vznikla za 7,2 miliardy korun, původní odhady hovořily asi o třetině částky.

„Při plánování jsme se podívali do zahraničí. Například švédský klub Redhawks si v Malmö před sedmi lety postavil stadion, který je dnes už zaplacený,“ dodal Tuza.

Rondo by mělo sloužit hlavně míčovým sportům

Projekt už Zábranský s Rusňákem předložili brněnskému magistrátu a poslední týdny s ním intenzivně vyjednávají. Stavba má totiž stát na pozemcích města, které je k tomu musí propůjčit. A podle představ Komety by se mělo podílet na úpravách okolí sportovišť za Lužánkami.

„Návrh je velmi pěkný z hlediska komfortu lidí, kteří by na hokej chodili. Nyní čekáme na to, až Kometa předloží konkrétní podrobnosti financování stadionu a nápady, jak by se mělo město na záležitosti podílet,“ uvedl investiční náměstek brněnského primátora Richard Mrázek (ANO).

Kvalitní využití se po dokončení nového stadionu rýsuje i pro dosavadní působiště Komety. Hala Rondo prošla velkou rekonstrukcí v roce 2010 kvůli přípravě na mistrovství světa basketbalistek.

To se v Brně nakonec nekonalo.

Právě míčové sporty by se tam ovšem v budoucnu mohly natrvalo usídlit. Výrazně by to zlevnilo provoz haly, jejíž letitý chladicí systém má omezenou životnost.

DRFG i Kometa zdůrazňují, že chtějí stadion postavit co nejdříve.

„Teď je důležitá jasná dohoda s městem, bez které se nemůžeme nikam posunout. Jeho jsou pozemky. Věřím, že k ní dojde velice brzo. Ani jeden z nás nechceme mluvit o něčem, co by mohlo stát třeba v roce 2022. Už jen odehráním Hokejových her v lednu se zase posouváme o kus k novému stadionu,“ dodal Zábranský.

Na plánování stadionu se budou podílet i fanoušci. Kometa hodlá spustit registraci o permanentky. Podle zájmu bude následně ladit konečnou kapacitu stavby ve finálním projektu. Na vyhotovení projektu svým vstupným také přispějí návštěvníci lednových Hokejových her, které se budou konat pod širým nebem právě za Lužánkami (více o této akci čtěte zde).

Libí se vám návrh nového hokejového stadionu za Lužánkami?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 21. listopadu 2015. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 7601
NE
NE 454
  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Pikantní obrat a pomoc od rivala. Vsetín zvažuje možnost hrát baráž ve Zlíně

10. dubna 2024  18:51

Zimní stadion Luďka Čajky ve žlutozeleném hávu? Štípněte se, to vážně není sen. Hokejový Vsetín...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jeden zákaz nestačil. V Brně na vyšrafovaná místa přidali betonové zátarasy

10. dubna 2024  17:04

Vyšrafované bílé pruhy zakazují parkování aut v křižovatkách v ulicích okolo Nejvyššího soudu v...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Vranovská přehrada slaví 90 let, po výstavbě byla největší ve střední Evropě

18. dubna 2024  15:14

Patří k nejteplejším a nejčistším vodním nádržím v Česku, proto je „Moravský Jadran“ u rekreantů...

Radnice odmítá informovat opozici o investici za 260 milionů, chystá žalobu

18. dubna 2024  12:49

Vedení Blanska už několik měsíců odmítá dát informace opozičním zastupitelům o tom, jak postupuje...

Zaměstnanci jatek tloukli zvířata tyčí do hlavy. Soud rozdal tresty za týrání

18. dubna 2024  11:30

Okresní soud ve Znojmě potrestal trojici mužů za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...