Nový kloubový trolejbus dorazil do Brna.

Nový kloubový trolejbus dorazil do Brna. | foto: Linda Hailichová, DBMP

Osmnáct metrů a patery dveře. Do Brna dorazil nový kloubový trolejbus

  • 45
Pět dveří, přes osmnáct metrů na délku a osmačtyřicet sedadel. Od května bude brněnskými ulicemi jezdit nový kloubový trolejbus značky Škoda 31Tr SOR. V pátek ho přivezli z Plzně. Následovat bude dalších devětadvacet vozů.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) nakoupí celkem třicet nových kloubových trolejbusů. Stejný počet starých vyřadí.

„Obměna bude stát téměř 400 milionů korun. Na pořízení trolejbusů využijeme dotaci z Regionálního operačního programu Jihovýchod, která by mohla dosáhnout až pětasedmdesáti procent,“ informovala mluvčí DPMB Linda Hailichová.

Technické údaje Škoda 31Tr SOR

Délka trolejbusu: 18,75 metru

Šířka: 2,55 metru

Hmotnost: 15 800 kilogramů       

Počet dveří: 5

Míst k sezení: 42 + 6 sklopných sedadel

Místa celkem: 128

Zdroj: DPMB

Další trolejbusy budou do Brna přijíždět postupně. Do konce května dalších osm kusů, během června přivezou tahače zbývajících 21 vozů.

„Nasadíme je na linky 25 a 26, kde jsou potřeba vozy s větší kapacitou. Prozatím na těchto linkách jezdí v době dopravní špičky kloubové autobusy,“ podotkla mluvčí.

Dopravní podnik má ve vozovém parku 150 trolejbusů. Nákupem nových vozů vyřadí staré. Budou to vozy typu 14Tr a 15Tr podle jejich technického stavu.

Už dříve začal dopravní podnik také s obměnou autobusů. Nakupuje nové, které pohání plyn. Má jich už téměř sto. Díky tomu bude mít jeden z nejmodernějších vozových parků v České republice (více o nových vozech na plyn zde).