ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Salač, MAFRA

S novelou ubylo falšování, vinaře však trápí záplava papírů a kontrol

  • 2
Meziročně o polovinu méně nevyhovujících vín a úbytek falšování. Tak hodnotí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) novelu vinařského zákona, jež vstoupila v platnost loni v dubnu a naplno se rozjela od ledna. Samotní vinaři si však stěžují na přehnanou administrativu.

„Je zatím předčasné mluvit o zásadním zlepšení situace na trhu, údaje však naznačují trend, který bychom rádi udrželi,“ zhodnotil ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.

Inspektoři v předchozích třech letech analyzovali zhruba 1 500 vzorků vína – před novelou nevyhovělo až 39 procent, po ní už jen 18. Nepotvrdila se ani obava o hromadném zániku vinoték.

„Prodejci se přizpůsobili podmínkám a raději se zaregistrovali,“ poznamenal Klanica.

Prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray označil výsledky kontrol za očekávané.

„Už samotné projednávání zákona a veřejná debata přispěly k eliminaci falšování vína a klamání zákazníků. Na druhou stranu je alarmující, že se objevily nové formy podvádění, třeba přidávání aromatických přídavků. Velmi vítáme, že inspekce akreditovala metodu, která to pomáhá odhalovat,“ řekl.

Ale objevily se i další problémy. Nejen podle Vlada Adámka z Moravské vinotéky v Brně kvůli novele výrazně přibyla administrativa a při nedodržení předpisů i vyhrožování pokutami a sankcemi.

„Pokud někdo prohlašuje, že novela nikoho nepostihla, žije v podobném bludu jako ti, kteří tvrdí, že EET neměla dopad na likvidaci mnoha obchodů a restaurací na venkově. Projděte si brněnské vinotéky, nechte si předložit nabídku vín, případně dodací listy, a zjistíte, že 90 procent čepovaných vín není původem z Česka. To není likvidace moravského vinařství a vinoték?“ ptá se Adámek.

Naši zemi postihl mor regulace, zlobí se vinař

Třeba na Zbyňka Kopečka, jednatele Vinařského domu Kopeček v Dubňanech na Hodonínsku, přišlo za šest měsíců už sedm kontrol.

„Každá jen vyhrožuje vyššími pokutami za nedodržení složitých předpisů, a tím i likvidací nás samotných. Můj pracovní stůl přetéká papíry, novými vyhláškami, zákony a novelami novel. Není v lidských silách tohle zvládnout. Malá firma se šesti lidmi nemá kapacity ani prostředky se z téhle bryndy sama vyškrábat,“ postěžoval si Kopeček.

Novelu prý několikrát přečetl a byl na dvou školeních, ale stále ji úplně nechápe. Když kontaktoval odpovědnou úřednici, odbyla ho s tím, že si má nesrozumitelnou pasáž nastudovat sám. „Pomalu začínám rezignovat. Přemýšlím o odchodu – do důchodu, nebo někam pryč. Naši zemi postihl mor regulace,“ dodal Kopeček.

Zato vinař Ctirad Králík ze Sedlece u Mikulova chce dát novele ještě šanci. Poukazuje spíš na praktické věci – majitelé vinoték museli opakovaně použitelné keg sudy nahradit jednorázovými bag-in-boxy. Jenže z nich je hodně odpadu, který vinotéky nemají kde skladovat.

„Do nahlášených provozů navíc chodí pořád kontroly, ale do nelegálních výčepů vín, které jsou v řeznictvích nebo zelinářstvích, nikdo,“ popsal vůbec nejčastější reakci, kterou má od svých zákazníků.