Nové sochy v Brně připomenou pátera Martina Středu a architekta Adolfa Loose (zleva). | foto: Bildarchiv Austria

V Brně přibudou nové sochy. Architekta Loose a pátera Středy

  • 1
Další dvě sochy přibudou v brněnských ulicích – připomenou pátera Martina Středu a architekta Adolfa Loose. Brněnští radní vyhlásili veřejnou výtvarnou soutěž, která skončí 28. března. Vítězové pak budou mít rok na vytvoření vítězného díla v hodnotě maximálně dvou milionů korun.

Skulptura připodobňující Loose přibude v parku na Janáčkově náměstí u hotelu Continental. Právě v těchto místech totiž stával jeho rodný dům. „I když jde o brněnského rodáka, jediným jeho zdejším kompaktně zachovaným dílem je interiér jídelny Bauerova zámečku na výstavišti. Ztvárnění jsme nechali plně na kreativitě autora. Může se jednat o figurální sochu, ale stejně tak lze vyjít z Loosovy architektonické tvorby,“ uvedl náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno).

Loos je autorem známých jednoduchých modernistických staveb, jako je třeba Müllerova a Winternitzova vila v Praze, či interiérů bytů v Plzni. Svým esejem Ornament je zločin inspiroval na začátku minulého století nové modernistické hnutí v architektuře. Sochu bude mít také páter Středa.

Měla by vyrůst u kostela na nároží Jezuitské a Beethovenovy ulice, kde páter působil a kde je vystavené jeho mumifikované tělo ve skleněné rakvi. V době obléhání Brna švédskými vojsky za třicetileté války působil jako duchovní a morální pilíř brněnských obránců. Sochy Loose a Středy vzniknou v rámci projektu Sochy pro Brno, díky kterému už v brněnských ulicích a v parcích stojí díla odkazující třeba k Janu Skácelovi nebo Thomasi Alva Edisonovi. Další osobnosti, kterým chtějí brněnští radní věnovat sochu v galerii pod širým nebem, jsou například královna Eliška Rejčka, gymnasta a odbojář Jan Gajdoš, majitel továrny a mecenáš Friedrich Wannieck či architekt Bohuslav Fuchs.

Každá nová socha v Brně zpravidla vyvolá velký ohlas. Například na podzim 2015 odhalili podobiznu Jošta Lucemburského na Moravském náměstí, která okamžitě zájem lidí i sociálních sítí. Posílali si fotku, na které socha vyfocená zespodu připomíná pánský rozkrok.

Minulý rok zase odhalili sochu básníka Jana Skácela v parku pod Špilberkem. Autorem masky z několika tisíc svařených nerezových trubek je akademický sochař Jiří Sobotka. Skrz trubky mohou lidé Skácelovýma očima pozorovat historické centrum města.