Více než pětihektarový pozemek zaplní sedm bytovek, pět viladomů a dva terasové...

Více než pětihektarový pozemek zaplní sedm bytovek, pět viladomů a dva terasové domy. | foto: Archiv MěÚ Znojmo

Zelená stovkám bytů v centru Znojma. Zájem je ale spíš o domy

  • 0
Znojmu se podařilo udat Malou Louku – na poslední zastavitelné ploše poblíž centra tak vyroste 266 bytů. Proti plánu ale brojí opozice i někteří architekti. Tvrdí, že lokalitu je třeba využít jinak.

Několik let Znojmo marně hledalo investora pro lokalitu Malá Louka. Povedlo se to až na čtvrtý pokus. Podle plánu tu má na více než pětihektarovém pozemku poblíž centra vyrůst sedm bytových domů, pět viladomů a dva terasové domy – celkem 266 bytů.

Dopravní napojení na Vídeňskou ulici chtějí investoři stihnout ještě letos. „Součástí projektu jsou i pozemky s funkcí veřejné zeleně, na kterých jsou navrženy plochy pro setkávání lidí, sport, rekreaci a odpočinek,“ přiblížila koncept mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Prodej parcely zastupitelé odklepli znojemské společnosti AC Solution za bezmála 66 milionů korun. Jejími jednateli jsou Hans Jörg Weber a Josef Meyer. MF DNES se s nimi však spojit nepodařilo. Ve firmě sídlící v Rudoleckého ulici nikdo neotevíral, kontakt nedokázala poskytnout ani znojemská radnice.

„Osobně se nepředstavili, nebyli ani na zastupitelstvu. Pouze doložili svůj záměr výstavby podle platného regulačního plánu a město si vyhradilo předkupní právo pro případ, že by pozemek ležel dlouho ladem,“ poukázal opoziční zastupitel Jiří Kacetl (Pro Znojmo).

Kritici: Kdo by tam chtěl bydlet?

Malá Louka je přitom poslední větší zastavitelnou plochou nedaleko centra města s kompletní veřejnou infrastrukturou. Opozice i někteří architekti ale kritizují, že zastaralý regulační plán neodpovídá současné poptávce trhu a pro lokalitu by si uměli představit vhodnější využití – rodinné domy. „Typ bytových domů je už dávno překonaný,“ komentoval záměr Kacetl.

Podobně mluví i realitní makléř Kamil Dřevojan z kanceláře Sting. „Zájem je, ale o pozemky pro stavbu rodinných domů. Stále se domnívám, že klienti dávají přednost starším bytům před novými,“ míní.

Podle architekta Jana Hory zase zastaralý regulační plán nerespektuje topografii místa a vytváří rozvolněný sídlištní prostor. „Nikdo si navíc nepoložil základní otázku: Proč bych tam chtěl bydlet? Tedy jaké kvality odlišují novou čtvrť od standardního sídliště,“ poukázal Hora.

Podle něj je v lokalitě plánovaný také obrovský nadbytek parkovacích míst – asi o 200 víc, než stanovuje norma. „Hrozí, že se tam začnou stahovat auta z okolí, což bude pro lidi nepříjemné,“ dodal.

Trnem v oku je i vysoká koncentrace supermarketů na jednom místě, což je podle kritiků proti urbanistickým zásadám. V sousedství Malé Louky jsou hned tři a další tam vyroste do konce roku.

Město: Spadne cena bytů

Radnice ale kritiku mírní, považuje za úspěch, že se Malou Louku podařilo prodat. Kdysi ji využívala armáda jako vojenský autopark, od té doby chátrá. Město nejprve lokalitu nabízelo za sto milionů korun, později zlevnilo. „Jsem velice rád, že se po dlouhých letech investor našel. Výstavba nových bytů pomůže zlepšit situaci na trhu s nemovitostmi, protože nabídka bytů bude větší, a to může pozitivně ovlivnit cenu bytů. Tedy že by si Znojmáci mohli pořídit nové bydlení za příznivější částky,“ prohlásil znojemský starosta Jan Grois (ČSSD).

Podle Radka Stehlíka z DeluXreality se to však očekávat nedá. Investor bude chtít vydělat a nabídne je za maximální možnou cenu, na kterou většina mladých rodin a párů nedosáhne. „Za nový byt 3+1 okolo 75 metrů čtverečních zaplatí zájemce zhruba tři miliony korun. S kuchyňskou linkou a vybavením je cena většinou kolem čtyř milionů,“ poukázal Stehlík. V konečném důsledku si tak podle něj byty pořídí lidé s hotovostí a dál je pronajmou.

Bydlení přesto vyroste také v areálu chátrající staré nemocnice. Loni v zimě ji kraj po pěti letech a deseti zveřejněních na úřední desce prodal za 40 milionů korun znojemské společnosti Nailis77. Na pozemcích s výměrou skoro 30 tisíc metrů čtverečních má vzniknout nová městská čtvrť s polyfunkčními domy, byty a veřejnou zelení.

Dosud neúspěšná je i po několika letech snaha prodat investorům území pod Městským lesíkem, kde mají vzniknout bytové domy v kombinaci s rodinnými. Starosta Znojma ale na svém facebookovém profilu nastínil, že se o ně zajímá developer čtvrti Nové Oblekovice, kde chce vybudovat přibližně 86 rodinných domků a několik bytových domů.

„V lokalitě Městský lesík by mohlo vzniknout něco podobného. Po prodeji Malé Louky je to další krok k tomu, aby byl na trhu dostatek bytů,“ uvedl Grois. Další volné plochy k zastavění většího rozměru už ve Znojmě nejsou.