Rozhledna na kopci Chocholík u Drnovic.

Rozhledna na kopci Chocholík u Drnovic. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Nová rozhledna vyrostla na Chocholíku. Drnovickým ale vadí

  • 3
Rozhledna na kopci Chocholík za šest milionů korun u Drnovic sice bude otevřena až na jaře, místním obyvatelům ale vadí už dnes. Obávají se narušení soukromí turisty a nelíbí se jim ani částka, kterou obec zaplatila. Podle některých to je jako maják u rybníka.

"Zbývají už jen dokončit nějaké drobnosti a upravit okolí. Chceme u ní ještě vysázet stromy a keře a také v některých částech zpevnit povrch," uvedla drnovická starostka Zuzana Hermanová.

fakta

Rozhledna na Chocholíku

Drnovice ji začaly stavět loni, nyní je již hotová, zbývá jen dokončit úpravy kolem ní.

Je vysoká 26 metrů, postavená z ocelové konstrukce a má točité schodiště.

Stála 6,4 milionu korun, podstatnou část nákladů zaplatila firma EDP Komořany.

Bude otevřena na jaře a vstup bude zpočátku zdarma.

Vrchol Chocholíku je vysoký 306,5 metru nad mořem.

Z Drnovic se k rozhledně dá přijít pěšky nebo přijet na kole, od obce je vzdálená asi jeden a půl kilometru. Místní počítají s tím, že z ní při dobré viditelnosti budou vidět na Alpy, Beskydy, Ždánický les, Chřiby i Pálavu.

Někteří obyvatelé se bojí narušení soukromí

"Na Chocholíku již kdysi rozhledna stávala a o její nynější obnovu se zasadil jeden ze zdejších obyvatel," říká starostka.

Připustila, že některým lidem rozhledna na Chocholíku vadí. Podle ní však Drnovice nemají nic, čím by přilákaly turisty.

"Rozhledna nemusí být nic špatného, v této lokalitě mi však vadí. Máme obavu, že turisté, kteří se k ní vypraví, nám budou chodit přes zahrady, parkovat na trávníku na našich pozemcích a dívat se dalekohledem až do naší kuchyně, kterou máme situovanou k místu, kde stojí. Navíc v jejím okolí byl kus klidné přírody a nyní tam bude větší ruch i nepořádek," říká Jiří Bednář z Drnovic.

Je to jako maják u rybníka

Podle předsedy drnovické Drnky Pavla Klvače jsou to dokonce vyhozené peníze. "Připadá mi to stejně legrační, jako kdyby se u Pístovického rybníka postavil maják nebo na řece Hané ve Vyškově zavedli vyhlídkovou plavbu. Tato monumentální stavba neodpovídá významu tohoto místa. A do krajiny je z kopce dobrý výhled i bez rozhledny," říká Pavel Klvač.

Vadí mu také, že vedení obce zpočátku ujišťovalo, že rozhledna nebude vesnici nic stát, ve skutečnosti však dar EDP na ni stačit nebude a musí na ni ze svého rozpočtu dát 1,4 milionu korun.

rozhledny v kraji

V kraji je nyní na čtyři desítky rozhleden, Vyškovsko jich však moc nemá. U Bohdalic je pouze vyhlídková plošina, která vznikla při stavbě vodojemu. Díky vodojemu pod sebou je však asi šest metrů nad vrcholem Holého kopce, který je ve výšce 373 metrů nad mořem.

Vyhlídková věž na golfovém hřišti ve Slavkově u Brna je zděná, stojí ve výšce 220 metrů nad mořem a je z ní vidět golfový areál, Slavkov u Brna a okolní vyšší kopce.