Vizualizace Rezidence Martinů v Masarykově čtvrti v Brně.

Vizualizace Rezidence Martinů v Masarykově čtvrti v Brně. | foto: Studio Miss3

Nová rezidence v Masarykově čtvrti nabídne majitelům předválečný luxus

  • 18
Předválečný luxus čeká na majitele přepychových bytů v Rezidenci Martinů v Masarykově čtvrti. Architekti se chtěli kvalitou přiblížit prvorepublikovému stavitelství, proto do bytů navrhli masivní parkety, velká okna a pokoje.

Luxusní byty s výhledem na brněnské dominanty už ve čtvrti dělníci staví. Jejich cena se v případě těch větších vyšplhá přes deset milionů korun. Podle odborníků se však lidem tato investice vyplatí, protože hodnota nemovitostí v okolí stále stoupá.

Rezidence Martinů má navázat na předválečnou kvalitu bydlení. "Tenkrát se dělali honosné haly a velké čtvercové pokoje. Mramorová schodiště nebyla ničím výjimečným," naznačil architekt Ivan Wahla ze studia RAW, které bytový dům navrhlo.

Byty mají třeba společnou zahradu na dvoře, travertinem vykládanou halu, velká dřevohliníková okna nebo masivní dubové parkety. Zařízení koupelen pochází od předních italských návrhářů.

"Projekt je jedinečný zejména lokalitou a dále standardem. Ten je výrazně vyšší, než je u současných novostaveb obvyklé," uvedl předseda představenstva investorské společnosti BM bd Radek Konečný.

U garsonek se architekti inspirovali v Japonsku. "Tam jsou malé byty hodně rozšířené. Snažili jsme se obytnou plochu rozčlenit, aby to nebyl jen jeden otevřený prostor. Ložnici jsme oddělili posuvnou stěnou, kuchyň je zase zastíněná krátkým pultíkem, takže se opticky skryje třeba dřez s nádobím. Je to takové malé 2+1," nastínil Wahla.

Stavba má být hotová v dubnu 2012 a rezervována je zatím asi třetina bytů. Jejich ceny začínají na třech a půl milionech korun za garsonky a šplhají až skoro ke dvanácti milionům za byt 4+kk v nejvyšším patře. V nabídce jsou i mezonetové byty v ceně okolo deseti milionů korun.

Klientelu si budou nové byty v Masarykově čtvrti hledat například mezi staršími páry, kteří už se nechtějí starat o velký rodinný dům a nevyhovuje jim dojíždění.

Vizualizace Rezidence Martinů v Masarykově čtvrti v Brně.
Vizualizace Rezidence Martinů v Masarykově čtvrti v Brně.

"Je dobře, že město umožnilo tomuto projektu vzniknout. Centrum by se mělo rozvíjet. Rozpínání měst do stále větší šířky je nešvar a v budoucnu bychom to finančně neutáhli. Zavést tam infrastrukturu je totiž velmi drahé," myslí si architekt.

Spolu se stavbou vzniká i knižní publikace Masarykova čtvrť, která zmapuje historii tamních slavných staveb. Napsal ji kunsthistorik Jan Sedlák, který před pěti lety vydal knihu Slavné brněnské vily. Publikace o Masarykově čtvrti by měla vyjít letos v červnu.

V Masarykově čtvrti v brně se staví luxusní Rezidence Martinů.

V Masarykově čtvrti v brně se staví luxusní Rezidence Martinů.