Karel Pomahač z Nové Vsi u Nového Města na Moravě se chystá s kamarády na dovolenou. Na kolech si projedou Znojemsko. Celý týden ale na sedlech strávit nechtějí. "Zavolám nějakému vinaři a jeden den si nejspíš odpočineme v nějakém ze sklípků," naplánoval si.
Přesně kvůli takovýmto výletům se sdružení VOC Znojmo rozhodlo některé sklepy otevřít i přes léto. "Dříve, když mě někdo potkal a ptal se, kde by mohl ochutnat dobré víno i přes léto, tak jsem musel hodně přemýšlet, která vinotéka má otevřeno a jaké víno nabízí. Takhle nás ve sdružení napadlo, že bychom některé sklepy mohli otevřít i teď," popsal myšlenku projektu Otevřených sklepů předseda sdružení VOC Znojmo František Koudela.
Sklepy VOCDo projektu Otevřené sklepy se zapojilo devět z patnácti vinařství na Znojemsku, které užívají značku VOC. Dobrá Vinice Podrobnosti na www.vocznojmo.cz/otevrene-sklepy |
"Hlavním cílem sdružení a potažmo i Otevřených sklepů je, abychom regionální vína pozvedli na vyšší úroveň a lidé tak ochutnali typické odrůdy pro znojemskou vinařskou oblast," podotkl Jiří Hort, jehož společnost Vino Hort je součástí sdružení od roku 2009, kdy začalo fungovat.
Sauvignon, Ryzlink a Veltlín
Certifikaci VOC zaručující nejvyšší kvalitu a nejlepší chuť mohou získat pouze tři odrůdy typické pro znojemskou vinařskou oblast. Jde o Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a jejich cuveé - tedy směsi dvou odrůdových vín.
Kromě toho se sdružení snaží rozšířit povědomí o jiném systému hodnocení vín - o takzvaném apelačním. "Jde především o to, jestli víno chuťově obstojí v porovnání s předchozím ročníkem," vysvětlil Koudela.
Ostatní vinaři v Česku se řídí systémem germánským, který rozděluje vína na základě cukernatosti. Může se tak stát, že si zákazník koupí dva ročníky stejné odrůdy vína od stejného vinaře, ale chutnat budou úplně jinak. Podle systému apelačního je zaručené, že chuť bude stejná.
Po lahvích s označením VOC sahají milovníci vína i v Brně
Otevřené sklepy v každém sklípku nabízí návštěvníkům k ochutnání jak vína s certifikací VOC, tak i další odrůdy. Jedním z takových sklípku je i ten degustační vinařství Vino Hort.
"Turisté zde ochutnají jakákoliv vína z naší produkce. Kromě toho nabízíme různé speciální degustační balíčky nebo raritní vína či šarže, které se normálně neprodávají," popsal lákadla Hort.
O sdružení VOC Znojmo mají povědomí už i vinaři v Brně. "Pokud lidé chtějí tyto tři odrůdy, tak často sahají po lahvích označených VOC," potvrdila Marie Pavlíková z brněnské vinotéky Banka moravských vín.
Vína, která chtějí získat certifikaci, se pečlivě vybírají a procházejí důkladnou kontrolou. Komise odebere celkem šest vzorků vína. Z toho dva se pošlou na analýzu, dva se uloží do archivu k případné pozdější kontrole a dva ochutnává hodnotící komise.
"Aby víno získalo značku VOC, musí se vinař přihlásit, předstoupit před komisi. Té musí doložit, že jsou jeho vinice registrované. Dále, že cukernatost není vyšší než 25 gramů na jeden litr. Potom komise ochutná vína a rozhodne, zda udělí certifikát," popisuje zjednodušeně celý proces Koudela. Celý proces, než se víno může pyšnit značkou VOC, trvá přibližně půl roku.