Danuše Nerudová | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Rektorka Nerudová doporučila nástupci rezignovat kvůli vědecké kauze

  • 132
Končící rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová doporučila svému nástupci Vojtěchu Adamovi rezignaci. Expertní komise, jejíž vznik sama iniciovala, našla několik vědeckých pochybení v odborných článcích a doporučila jejich stažení z časopisů. Adam, který si měl dnes převzít dekret z rukou prezidenta republiky, rezignovat nyní nechce.

Adam se měl dnes zúčastnit jmenování nových rektorů na Pražském hradě, ale kvůli nemoci nebyl přítomen. Funkce se měl ujmout od 1. února. Prezident Miloš Zeman uvedl, že mu Hrad pošle jmenovací listinu poštou.

Nerudovou mrzí, že nyní je kvůli kauze v sázce dobré jméno univerzity, kterému věnovala čtyři roky usilovné práce, napsala ve vyjádření.

„Udělala jsem všechny kroky k tomu, aby obvinění Vojtěcha Adama byla řádně prošetřena. Osobně jsem mu doporučila, aby vzhledem k závěrům komise zodpovědně zvážil rezignaci,“ uvedla Nerudová.

Komise uvedla, že zjištěné problémy sahaly od „hrubé nedbalosti při kontrole kvality“ až po „jasné známky manipulace s daty“. Zprávu komise vzal v pondělí na vědomí akademický senát univerzity a vyzval k nápravě pochybení.

Otevřený dopis Adamovi zaslal předseda spolku Učená společnost ČR Pavel Jungwirth a také ho vyzval k rezignaci.

Adam se za zjištěná pochybení omluvil. „Přesto za podstatné považuji, že u žádného z článků neměly vytýkané chyby signifikantní dopady do hlavních závěrů našich prací,“ řekl v úterý.

Po výzvě rektorky oznámil, že nyní rezignovat nehodlá. Vytýkaná pochybení nepokládá za tak zásadní, aby vyžadovala rezolutní a nevratný krok.

„Já si velmi vážím práce mé předchůdkyně, na niž bych rád navázal, na druhou stranu do čela Mendelovy univerzity v Brně jsem byl řádně a legitimně zvolen a podporu lidí, kteří za mnou stojí, bych nerad zklamal,“ sdělil ČTK.

Hrubá nedbalost až manipulace s daty. Podle komise budoucí rektor chyboval

Znepokojená situací v Brně je také České konference rektorů (ČKR).

„Předsednictvo očekává jasné vysvětlení ze strany hlavního autora dotčených publikací, a to i v kontextu toho, že se má v dohledné době ujmout řízení jedné z 26 veřejných vysokých škol v České republice,“ stojí ve stanovisku předsednictva. 

„Těžko si lze představit, že by takový přístup k výkonu rektorské funkce, a tím i k členství v ČKR, sdružení rektorek a rektorů, členů ČKR, mohlo bez jasného vysvětlení akceptovat,“ dodali rektoři.

Akademický senát se zřejmě znovu sejde

Akademický senát Mendelovy univerzity, který rektora volí, a případně odvolává, o pochybnostech jednal v pondělí. Jeho předseda Jiří Skládanka po jednání řekl, že podle jeho osobního názoru nešlo o záměrná či úmyslná pochybení. Senát také vyzval autorský kolektiv k nápravě. 

Teď se ale nejspíš bude scházet znovu. „Sám budoucí rektor chce akademický senát informovat a sejít se s ním v této záležitosti,“ doplnil pro iDNES.cz Skládanka.

Končící rektorka Nerudová řekla, že nechce předjímat kroky akademického senátu. „Stále však platí, že budu vždy dělat maximum pro dobré jméno univerzity,“ dodala.

Nyní záleží na Adamově postoji a rozhodnutí, zda se rektorem i tak chce stát, nebo rezignuje, případně i postoji akademického senátu. Pokud by rezignoval, nebo byl odvolán, musela by se volba opakovat. To může zabrat několik měsíců.

„V případě, že by uplynul mandát stávající rektorce a její nástupce se funkce nakonec neujal, pověřilo by ministerstvo školství někoho, kdo školu dočasně povede,“ vysvětlil mluvčí univerzity Filip Vrána.

,