Jiří Adam ve svém domě v Ivanovicích

Jiří Adam ve svém domě v Ivanovicích | foto: Archiv MF DNES

Nemocnice zvažuje žalobu. Reportér Novy se vydával za vnuka „otrokáře“

  • 75
Brněnský "otrokář" Jiří Adam leží v břeclavské nemocnici napojený na přístroje. Slabý, nemohoucí a neschopný odporovat. Jeho soukromí a zdraví mají hlídat zdejší zdravotníci. Člen televizního štábu televize Nova se k němu dostal - prý díky výmyslu.

Člen štábu proklouzl k lůžku nemocného a záběry roztřeseného pacienta, natočené mobilem, se objevily v hlavním vysílacím čase na televizních obrazovkách.

Reportér televize Nova prý sehrál před lékaři oddělení ARO přesvědčivou scénku. „Až z televize jsem se dozvěděl, jak lhal. Vydával se za pacientova vnuka, aby se dostal dovnitř,“ řekl primář oddělení Miroslav Čermák. Postup televizního štábu jej i vedení nemocnice rozladil.

Nemocnice zvažuje žalobu
„Pokud nepodáme žalobu, pak určitě minimálně oficiální stížnost. Byl to podvod opravdu těžkého kalibru,“ rozhořčila se ředitelka nemocnice Janka Bambasová. „Je to proti veškeré novinářské etice!“

Jak bude nemocnice postupovat, zatím neví přesně. „Už jsem se o tom radila s právním zástupcem nemocnice. Zítra máme schůzku a rozhodně to nenecháme bez důsledků,“ naznačila. „I kdyby stížnost měla být jen formální, chci ukázat, že takto to u nás tedy nepůjde,“ dodala Bambasová.

Nicméně právě její podřízení měli zodpovídat za to, že se k pacientovi nikdo nepovolaný nedostane. Nemocnice je ostatně držitelem certifikátu ISO, který garantuje pacientům bezpečnost a péči o „veřejné blaho“. Tedy o blaho klienta nemocnice.

Pochybili i zaměstnanci
Podle ředitelky Janky Bambasové půjde kritika i do řad zaměstnanců. Přesto je ale brání. „Ten člověk sehrál svou roli velmi slušně. A pan primář byl skutečně rozladěný, že tomu naletěl,“ vysvětluje.

Reportér Novy podle ní lékařům navyprávěl, že je vnuk Jiřího Adama. A přidal k tomu peprnou historku, jak se v posledních letech nestýkali, protože byl vždycky trochu divný. Ale když je na tom teď zdravotně tak špatně, tak se jeho příbuzný na něj prostě musel přijít podívat.

„I kdybychom ho legitimovali, tak se nedozvíme, jestli je skutečně vnukem pana Adama, nebo není. Může se jmenovat úplně jinak. Nevím, jaké doklady bychom ještě měli vyžadovat? Rodný list nebo rodokmen?“ ptá se Bambasová.

Podle ní je to první podobný případ, kdy se k pacientovi dostal někdo nepovolaný, za celá dlouhá léta. „Naši lidé jsou v tomto směru velmi opatrní. Například nikdy nepodávají informace telefonicky. Ale pokud někdo přijde a představí se, těžko odhalíme, že je podvodník.“

Televize Nova podala k případu vysvětlení až odpoledne. „U nás fungují standardní postupy, kterými takovéto případy prověřujeme. S reportérem se sejdeme a budeme s ním mluvit o tom, jak materiál získal, a poté zaujmeme stanovisko,“ uvedl ředitel zpravodajství a publicistiky Martin Ondráček.

Podle něj ale odvysílané záběry nikoho nepoškodily. „Samotné záběry, které byly včera odvysílány v Televizních novinách, nepovažujeme za záběry poškozující důstojnost Jiřího Adama,“ dodal.