Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemocnice stahují covidové manko, problémy jsou hlavně na ortopediích

  14:43
Provoz na operačních sálech v nemocnicích jede na plné obrátky, i tak jsou ale čekací lhůty na některé zákroky pro pacienty nekonečně dlouhé. Nemocnice na jihu Moravy totiž stále dohánějí období, kdy se během lockdownů a přehlcených oddělení covidovými pacienty operační péče utlumila. Navíc se dlouhodobě potýkají s nedostatkem personálu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Své o tom ví paní Helena, která na totální endoprotézu kolena čeká dva a půl roku. Když na ni konečně měla přijít řada, tři týdny před plánovanou operací měla telefonát z Vojenské nemocnice Brno, který ji nepotěšil. „Sdělili mi, že nemají sestry a operaci odkládají o dalších dva a půl roku. Pokud nesouhlasím, můžu se prý odvolat k ministryni obrany,“ uvedla žena, která si nepřála uvést celé jméno, redakce jej však zná.

Zvolila proto soukromou kliniku, kde dostala termín na letošní červen. „Sice si musím zaplatit 30 tisíc, protože ale mám velké bolesti, nechci už čekat,“ dodala.

Že se brněnská vojenská nemocnice potýká s nedostatkem personálu, potvrdil i její ředitel Martin Stračár. „Bohužel právě na ortopedii a traumatologii máme největší nedostatek personálu, což nás limituje v počtu operací. Prioritou je zachování neodkladné péče v našem regionu,“ uvedl.

Radši do supermarketu, než dřít v nemocnici. V Brně chybí zdravotní sestry

Špitál hledá sestry na lůžková oddělení interny a chirurgie, na operační sál a JIP interny a neurologie, a také lékaře na chirurgii, vnitřní lékařství či neurologii.

Nemocnice podle Stračára stále dohání covidem odložené operace. Čekací doba na operaci kolena nebo kyčle je více než rok. „Je to bohužel dlouhá doba. Stavy, kde hrozí výrazné poškození z prodlevy, se snažíme operovat dříve. Obecně pozorujeme přetlak ve všech oborech, trvale přetížené je například interní oddělení nebo psychiatrie,“ doplnil odbornosti, kde pacienti musí počkat déle, než by bylo záhodno.

O třetinu méně pacientů čeká na nové koleno

Nemocnice ve Znojmě teď pacienty na totální endoprotézu kolena či kyčle objednává na březen a duben příštího roku. „Nejdelší čekací doba je na výměnu kyčlí a kolen, protože se jedná o velké operace, které jsou náročné na časovou kapacitu operačního sálu, týmu a následnou péči na JIP či standardním lůžku. Zde jsme v tuto chvíli z 350 čekatelů na 250,“ vyčíslila mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá. Na operace páteře se čeká přibližně tři až čtyři měsíce.

Menší chirurgické obory jako oční či ORL nemají z doby covidu žádné čekatele na výkon. Stejně tak se znojemským lékařům podařilo odoperovat všechny gynekologické pacientky.

I Znojmo se potýká s nedostatkem personálu. „Ten je napříč všemi odbornostmi. Nejedná se jen o operační obory, ale také interní a laboratorní provozy. Větší problém nastává například v době chřipkových onemocnění, čerpání dovolených, kdy jsou výpadky pracovní síly nejcitelnější. Ortopedie je jedno z pracovišť, kde v tuto chvíli máme největší nedostatek nelékařského zdravotnického personálu,“ upozornila Veselá.

Operují na víc než sto procent

V největším špitále v kraji, v Bohunicích, se loni podařilo počet operačních výkonů navýšit o několik procent oproti předcovidovému roku 2019. Na konci loňského roku tak výkonnost operačních sálů dosahovala 107 procent. I tady jsou nejdelší čekací doby na ortopedii.

„Za covidu se prodlužovaly, nicméně díky tomu, že jsme loni počtem výkonů předběhli rok 2019, tak se zase zkrátily a jsme na stejných čekacích dobách jako před covidem,“ porovnala mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

A dodala, že „covidový dluh“ by tedy měli mít dohnaný. „Většinu odsunutých výkonů jsme zvládli,“ ujistila Plachá. Čekací doba na operaci kyčle je tady dva roky, na koleno tři. „Jedná se však o stejné lhůty jako před covidem. Samozřejmě vždy se přihlíží k aktuálnímu zdravotnímu stavu pacienta,“ dodala Plachá.

Naším úkolem není poskytovat základní péči, říká šéf fakultní nemocnice

Více operací provádí i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. „Loni operativa dosáhla 112 procent proti předcovidovému roku 2019. Například u totálních kloubních endoprotéz se zvýšil počet operací ze 700 až 800 ročně na tisíc,“ uvedl mluvčí nemocnice Jiří Erlebach.

Čekací doba na totální endoprotézy se tady pohybuje kolem dvou let. „Jde tedy stále o dvojnásobek doby, která byla před koronavirovou pandemií. Počet operací je maximální možný, nicméně zkracování čekací doby je otázka delšího období, neustále přibývají pacienti noví, takže je to u těchto složitých operací obtížné,“ přiblížil Erlebach.

U svaté Anny mají dost lidí

Na klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku se nemocnici podařilo dohnat veškeré odložené výkony. Na neakutní výkony, jako jsou nezhoubné útvary, se čeká čtyři až šest týdnů, u výkonů na štítné žláze se operuje za tři až čtyři týdny.

Na rozdíl od ostatních nemocnic se tady s nedostatkem personálu nepotýkají. „V hypotetickém případě otevření dalšího operačního sálu by mohl být problémem nedostatek anesteziologů či sester na sále,“ dodal Erlebach.

Objednací termíny stejné jako před covidem hlásí i břeclavská nemocnice, kde operativa v době covidu poklesla o 30 procent. Také kyjovská nemocnice se podle mluvčí Veroniky Hollerové snaží dohánět výkony. „Na ortopedii přibyl jeden operační den v týdnu, není výrazná prodleva v operačním plánu,“ podotkla.

  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Pikantní obrat a pomoc od rivala. Vsetín zvažuje možnost hrát baráž ve Zlíně

10. dubna 2024  18:51

Zimní stadion Luďka Čajky ve žlutozeleném hávu? Štípněte se, to vážně není sen. Hokejový Vsetín...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jeden zákaz nestačil. V Brně na vyšrafovaná místa přidali betonové zátarasy

10. dubna 2024  17:04

Vyšrafované bílé pruhy zakazují parkování aut v křižovatkách v ulicích okolo Nejvyššího soudu v...

V Brně odmítají drahé služby úklidových firem, o pořádek se starají sami

18. dubna 2024

Ještě loni měly Bosonohy zametací stroj jen půjčený, letos si ho však už raději koupily a řeší...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Úspěšná prostějovská série skončila s Vyškovem. Chyběla odvaha, hlesl kouč

17. dubna 2024  20:44

Třetí skalp silného soupeře v řadě fotbalisté Prostějova nezískali. Ve 23. kole druhé nejvyšší...

Druhá liga: Dukla i Vyškov vyhrály a dál je mezi nimi dvoubodový odstup

17. dubna 2024  19:53

Fotbalisté vedoucí Dukly i druhého Vyškova ve 23. kole druhé ligy zvítězili a nadále je na špici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...