Nejvyšší budova v Brně, takzvaná Spielberk Tower B, už je dokončená. Do 85

Nejvyšší budova v Brně, takzvaná Spielberk Tower B, už je dokončená. Do 85 metrů vysoké stavby se stěhuje první nájemník. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Nejvyšší stavba Brna ožívá, Spielberk Tower B už má prvního nájemníka

  • 37
Osmdesát pět metrů na výšku, dvacet pater a 499 parkovacích míst pro zaměstnance a návštěvníky. To jsou parametry nejvyšší budovy v Brně, takzvané Spielberk Tower B. Minulý týden byla zkolaudována a dovnitř už se začal stěhovat první nájemník, firma Honeywell.

Nová stavba je aktuálně pátou nejvyšší budovou v celé České republice. "Ještě dolaďujeme drobné detaily v interiérech a zeleně v exteriérech, ale jinak je stavba už kompletně dokončená," popsala za developerskou společnost CTP Jana Bakešová.

Spielberk Tower B nabízí kancelářské a konferenční prostory. Společnost Honeywell si tu pronajala dvě podlaží, stovka zaměstnanců v budově začne pracovat zhruba v polovině tohoto měsíce.

"Věříme, že brzy uzavřeme další smlouvy na pronájem s potenciálními klienty, se kterými momentálně jednáme," řekl ředitel CTP Remon Vos.

AZ Tower už je v polovině, 111 metrů dosáhne příští rok

Věž je součástí administrativního areálu Spielberk Office Centre, který se nachází mezi řekou Svratkou a obchodní zástavbou kolem Hornbachu a M-Paláce. V areálu dnes zbývá dokončit ještě budovu sousedící s osmdesátipětimetrovou věží pojmenovanou Spielberk Tower A. Ta bude v budoucnu sloužit jako hotel.

Nová Spielberk Tower B si ale dlouho primát nejvyšší budovy ve městě neužije. Stavba konkurenční AZ Tower, která by měla mít přesně 111 metrů, je už téměř v polovině. Hotovo je čtrnáct pater ze třiceti.

"Práce jdou přesně podle stanoveného harmonogramu, tempem jedno patro za dva týdny," popsal Pavel Tureček, manažer dodavatelské společnosti PSJ.

Projekt AZ Tower za osm set milionů korun bude dokončen v polovině příštího roku. Stavba bude nejvyšší v celém Česku.