Čtyři lidé zemřeli a další tři utrpěli zranění při nehodě nedaleko Pavlic na Znojemsku. Na hlavní silnici ze Znojma do Moravských Budějovic se srazila tři osobní auta. (11. listopadu 2019) | foto: ČTK

Smrt čtyř lidí zavinil řidič, který přes plnou čáru předjížděl náklaďák

  • 239
Policisté dál vyšetřují nehodu, která si v pondělí na Znojemsku vyžádala čtyři lidské životy. Viníkem je podle všeho řidič vozu audi, který předjížděl v nepřehledném úseku nákladní auto. V péči lékařů zůstává zraněné dítě a žena s mnohačetnými poraněními. Pondělí bylo na českých silnicích mimořádně tragické, zemřelo osm lidí.

Nehoda se stala na silnici první třídy u Pavlic na Znojemsku kolem páté hodiny odpoledne. 

„Podle prvotních informací řidič audi s rakouskou registrační značkou v nepřehledném stoupání předjížděl nákladní auto. Navíc v místě, kde byla plná čára. Na horizontu se auto čelně střetlo s Volkswagenem Passat,“ přiblížila znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová, co pravděpodobně předcházelo tragické nehodě.

V passatu jela šestadvacetiletá žena, která nehodu nepřežila. Ve voze vezla malé dítě, které záchranáři transportovali do Dětské nemocnice v Brně. 

„Passat náraz vymrštil mimo silnici. Za ním jela ještě fabie, která se střetla s předjíždějícím vozem značky Audi,“ dodala Drahokoupilová.

Ve fabii jel muž, který utrpěl lehká zranění. Podle neoficiální informací byl v příbuzenském vztahu s mrtvou ženou a zraněným dítětem. Policie to však odmítla komentovat.

V péči lékařů zůstává i žena, která jela ve voze audi a jako jediná přežila. Řidič a další dva spolujezdci byli na místě mrtví. 

„Osud přeživších účastníků nehody sledujeme a zatím nemáme informace, že by došlo k dalšímu úmrtí,“ řekla pro ČTK Drahokoupilová.

Nehoda na několik hodin uzavřela silnici první třídy číslo 38. Provoz byl obnoven po desáté hodině večer. 

Na sociálních sítích lidé píšou, že jde o nebezpečný úsek, kde je navíc nevhodně umístěný billboard oslňující řidiče. Starosta Pavlic Pavel Nechvátal si myslí, že nejde o nebezpečný úsek silnice. „Ani si nepamatuji, že by se zde někdy stala smrtelná nehoda,“ poznamenal.

Podle informací MF DNES žena vezla v autě čtyřměsíčního syna a za ní jel ve fabii její partner. Rodina žila v Moravských Budějovicích.

„Je to hrozná tragédie. Sám často úsekem, kde k nehodě došlo, projíždím. Když jsem se dozvěděl, co se stalo, byl jsem šoku. Kvůli řidiči, kteří nedodržel dopravní předpisy, přišla o život mladá maminka. Poradíme se, jak bychom mohli rodině pomoci,“ uvedl starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka.

Auta připomínala vraky, popisuje svědek nehody

Svědci nehody popisují, že následky byly fatální a z aut zbyly jen vraky. „Šel jsem dát kontakt policistům, a ti v jedné chvíli dokonce říkali, že to vrtulník snad otočí, protože nebude ani koho zachraňovat. Naštěstí chlapec přežil. Pomáhal jsem jeho tátovi o něj pečovat. Pak někdo dokonce přinesl deku. Několikrát jsem se i vracel k mámě kluka a zjišťoval, jestli nejde něco udělat. Co se týče audi, byla tak zdemolovaná, že jsem vůbec netušil, že vzadu jsou další dva lidi,“ popsal v diskuzi na sociálních sítích muž, který byl na místě nehody mezi prvními. 

„Mrzí mě to, ale udělal jsem, co šlo. Bude jen chvíli trvat než se s tím vypořádám. Člověk si v takové chvíli vytvoří i k cizím lidem silné pouto,“ dodal ještě.

Pondělí bylo na českých silnicích mimořádně tragické

Na silnicích v České republice zemřelo podle policejních statistik v pondělí osm lidí, což je nejvíce od června 2017.

V pondělí večer se na jižní Moravě stala ještě jedna tragická nehoda, a to na dálnici D2. Na 9. kilometru ve směru na Brno zemřel řidič auta, příčina nehody zatím není známá.

Další obětí je mladá žena, která zemřela v pondělí večer po srážce dvou osobních aut v Otrokovicích na Zlínsku. Další tři lidé utrpěli těžká zranění. Jeden z řidičů nadýchal 0,37 promile alkoholu, sdělila ČTK zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

V pondělí ráno usmrtil popelářský vůz v Libochovicích pracovníka technických služeb.

Ve statistice jihočeské policie je u pondělí také jeden mrtvý, podle prozatímních informací policie šlo o chodce.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz