V Brně se srazil autobus s nákladním autem. Zranilo se osm lidí. | foto: P ČR

Při srážce autobusu s nákladním autem zemřela v Brně jedna cestující

  • 71
Ve Vídeňské ulici v Brně se ve směru z centra před polednem srazilo nákladní auto s autobusem. Zranilo se osm lidí včetně řidiče nákladního vozu, jedna žena na následky zranění zemřela. Místo bylo kompletně neprůjezdné a tvořily se kolony. Omezení skončilo po 16. hodině.

Nehoda se stala krátce před polednem. Hasiči na místo vyslali pět svých jednotek.

„Podle předběžného zjištění autobus zastavil. Za ním jely dva kamiony, první se vyhnul, druhý ne a částečně narazil do levého boku,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Zatím není jasné, z jakého důvodu na rušné silnici autobus zastavil.

Celkem se zranilo osm lidí. „Jednoho člověka jsme museli z autobusu vyprostit,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Jednalo se o ženu, jejíž zranění byla ale natolik vážná, že jim na místě podlehla. „Dvě ženy jsme s lehčími zraněními odvezli do fakultní nemocnice,“ přiblížila mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

V autobuse cestovalo dohromady třiadvacet pasažérů, kteří jeli na dvoudenní zájezd do Valtic. Podle Mikošky šlo o seniory. Z místa je odvezl náhradní autobus.

„Vyslali jsme tam ještě osobní auto pro našeho řidiče a případně pro cestující, kteří jeli do nemocnice. Uvidí se, jestli budou moci nebo chtít v zájezdu pokračovat,“ poznamenal za dopravce PragoTour Jiří Vlasák.

Byli v kontaktu i s řidičem, ale co konkrétně se stalo, nevědí. Ani proč autobus zastavil. „Víme, jen že chvilku stál v odstavném pruhu. Řidič je z toho, co se stalo, špatný,“ doplnil s tím, že podobná událost se jim zatím nestala.

Místo bylo ze směru z Brna na počátku nehody kompletně neprůjezdné, všechny tři pruhy policisté uzavřeli. „Dopravu odkláníme po souběžné komunikaci,“ sdělili policisté na Twitteru.

Po půl druhé odpoledne policisté zprůjezdnili jeden ze tří pruhů, dál také fungovala souběžná obslužná komunikace. „Dá se tak čekat, že by kolony neměly narůstat,“ řekl policejní mluvčí.

Kolem třetí hodiny byla doprava na místě plynulejší, policisté už otevřeli také oba sjezdy z D1 na exitu 194 ve směru na Mikulov. Kvůli průjezdu pro záchranné složky byly totiž uzavřené.

Kolony se začaly znovu tvořit během odpolední špičky před čtvrtou hodinou. Na dvoukilometrovém úseku řidiči stáli nebo jen pomalu popojížděli. Omezení skončilo po 16. hodině, kdy byl provoz obnoven ve všech třech pruzích.

Přibližné místo nehody v Brně

Přibližné místo nehody v Brně

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz