Napadení na chodbě domu na Slovanském náměstí zachytila bezpečnostní kamera....

Napadení na chodbě domu na Slovanském náměstí zachytila bezpečnostní kamera. Dívka měla štěstí, pachatel se lekl světla. | foto: Policie ČR

Násilníka usvědčila DNA. Když ho chytili, škrtil druhou oběť

  • 15
Brněnským kriminalistům se podařilo objasnit tři pokusy o znásilnění, které se staly mezi srpnem a listopadem. K jednomu z nich se přiznal sám pachatel, další dva však spojili díky analýze DNA. Násilníka chytili svědci přímo při činu, když napadl a škrtil mladou ženu. Nebylo to přitom poprvé. Nyní mu hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.

„V prvním případě zaútočil pachatel v brzkých ranních hodinách na jednadvacetiletou ženu v chodbě domu na Tomkově náměstí. S nožem v ruce po ní požadoval, aby se svlékla a začal ji rozepínat bundu. Dívku tehdy neznámý muž i několikrát lehce bodl. Nakonec jí sebral kabelku a z místa utekl,“ uvedla mluvčí brněnské policie Andrea Straková.

Po několika dnech policisté zaznamenali další, velmi obdobný případ. Odpovídal i popis pachatele. „Tentokrát vešel muž do chodby domu za sedmnáctiletou dívkou na Slovanském náměstí. Přitlačil ji ke zdi a zakryl jí ústa. V domě ovšem někdo rozsvítil a slečně se tak podařilo vyprostit a vyběhnout ven,“ popsala mluvčí. (Více o obou případech si přečtěte zde.)

Po druhém napadení se kriminalistům podařilo získat videozáznam z bezpečnostní kamery v domě. Na výzvu v médiích se pak policistům přihlásil sám pachatel. Tvrdil však, že s prvním napadením nemá nic společného (více v tomto článku).

„Na základě vyšetřování a zjištění všech skutečností obvinili policisté dvaatřicetiletého muže z trestného činu omezování osobní svobody. Mladý muž své chování odůvodnil tím, že chtěl pouze vystrašit dívku, která roznášela letáky,“ řekla Straková. Policisté muže vyšetřovali na svobodě.

V listopadu se útok opakoval

Na začátku listopadu se stal však další případ s obdobným scénářem, kdy útočník přepadl čtyřiadvacetiletou ženu v Lidické ulici. Opět využil okamžiku, kdy vcházela do průjezdu domu.

„Vtlačil dívku za dveře, osahával ji a opakovaně ji vyzýval, aby se svlékla do naha. Dívka se bránila a mladíka bila deštníkem a volala o pomoc, načež ji muž začal škrtit. Svého jednání zanechal až v okamžiku, kdy byl vyrušen kolemjdoucími osobami, které ho následně zadržely do příjezdu policejní hlídky,“ vysvětlila policejní mluvčí.

Muž putoval do policejní cely. Ukázalo se, že to nebylo poprvé, co na ženu zaútočil. Z dalšího vyšetřování a analýzy DNA vyšlo najevo, že jednadvacetiletý mladík má na svědomí také srpnový případ, kdy přepadl ženu v domě na Tomkově náměstí.

Nyní je proto vazebně stíhán pro trestné činy loupež a znásilnění ve stadiu pokusu a hrozí mu až desetiletý trest odnětí svobody.

Častěji policie řeší vymyšlená znásilnění

K napadení žen došlo vždy v pozdních večerních hodinách. „Ženám bych doporučila, aby se v noci nepohybovaly samy na neosvětlených místech, aby s sebou měly doprovod, ale záleží na nich. V případě, že se žena dostane do takové situace, je její chování hodně individuální. Některá se dokáže bránit, jiná zůstane paralyzovaná. Můžeme jen doporučit, aby křičela, ale ne každá žena to v dané situaci dokáže,“ řekla Straková.

Znásilnění není až tak častý trestný čin. Letos se jihomoravští policisté zabývali asi dvaceti případy. „Častěji řešíme vymyšlené znásilnění, kdy se žena chce pomstít bývalému příteli, nebo se nakonec ukáže, že byli domluvení. Ale netřeba vyvolávat paniku, těch případů je opravdu jen pár,“ uzavřela policistka.