Soběslav Kolář a Ludvík Eliáš Chalupecký jsou obžalovaní z pokusu o vydírání,...

Soběslav Kolář a Ludvík Eliáš Chalupecký jsou obžalovaní z pokusu o vydírání, když se snažili zmocnit dcery jednatele firmy, po němž chtěli 25 milionů korun. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Žena napadená v autě se dodnes bojí, vyděrači svého jednání u soudu litovali

  • 9
Se střelnou zbraní v ruce se snažili dva muži z Vysočiny přinutit dceru jednatele lesnické firmy z Hodonínska k zaplacení údajného dluhu 25 milionů korun. Ženu se pokusili vyvléct z auta, ta však dokázala utéct do kolem projíždějícího vozu. Případem se dnes začal zabývat Krajský soud v Brně.

Obžalovaní Soběslav Kolář a Ludvík Eliáš Chalupecký přiměli ženu, která ve firmě svého otce pracovala jako účetní, zastavit loni v půlce července po sedmé hodině ráno na silnici mezi obcemi Hrubá Vrbka a Lipov na Hodonínsku, když jí svými auty Ford Ranger zablokovali cestu.

Řidičce poté přikázali, aby otevřela dveře a vystoupila. Když odmítla, Kolář na ni přes okénko zamířil flobertkou. Zbraní následně začal tlouct do okna, v němž udělal díru, kterou pak prostrčil sprej s dráždivou látkou, jíž vystříkl do kabiny vozu.

„Látka ženě způsobila podráždění dýchacích cest i zarudlé skvrny na předloktí a vnitřní straně stehen. Ze střepů z okna měla drobné ranky,“ popsal státní zástupce.

Vyděrači zkusili unést dceru podnikatele, utekla do kolemjedoucího auta

K místu se v té chvíli přiblížilo jiné auto, které nemohlo projet. Kolář šel zavřít dveře svého vozu, aby uvolnil cestu, čehož napadená využila a naskočila do cizího auta s žádostí o pomoc. Muži byli poté zadrženi a obviněni z pokusu o vydírání, za což jim hrozí trest od pěti do dvanácti let vězení. Před soudem se k činu doznali.

Napadená žena podle výpovědi pravidelně dochází za psychologem, protože trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Přestěhovala se také ze své obce, současné bydliště tají a ze strachu nemá na zvonku své jméno. Sociální život musela omezit na minimum, práci se věnuje z domova.

Oba obžalovaní, kteří pocházejí z Vysočiny, již zaplatili polovinu ze 100 tisíc korun, kterou žena požadovala jako nemajetkovou újmu. V plánu mají zaplatit i zbytek. Nyní jsou pod dohledem probační a mediační služby. Kolář je v invalidním důchodu, Chalupecký. bez práce. Před soudem ve středu řekli, že svého činu litují.

Soudce hlavní líčení odročil na neurčito, aby ženu prohlédl znalec a posoudil její psychický stav.