Velké překvapení zažili policisté v rekreační chatě na Brněnsku. Muž tam měl uschované stovky kusů munice z války, které policisté museli zlikvidovat. | foto: Policie ČR

Policisté se nestačili divit, chatař skladoval stovky kusů válečné munice

  • 31
Velké překvapení zažili nedávno policisté v rekreační chatě na Brněnsku, když vyšetřovali úmrtí majitele objektu. Uvnitř totiž našli stovky kusů ostré munice z druhé světové války vyrovnané na policích. Majitel chaty ji nejspíš vykopal na místech tehdejších bitev.

Nálezy nevybuchlé munice z druhé světové války nejsou ojedinělé, v tomto případě šlo ale kvůli množství o velkou raritu.

„Zajištěno bylo 26 kilogramů malorážové munice, téměř 800 dělostřeleckých granátů, osmdesát ručních granátů a devět leteckých pum,“ uvedl policejní mluvčí David Chaloupka.

Některé kusy byly silně zkorodované a v takovém stavu, že je museli pyrotechnici odpálit hned u chaty, aby nehrozilo riziko náhlé exploze při odvozu na bezpečnější místo.

Do rekreačního objektu se policisté nevypravili kvůli uchovávání munice, ale proto, že vyšetřovali okolnosti úmrtí majitele chaty. Ten byl, jak je zřejmé, vášnivým sběratelem předmětů s válečnou tématikou.

„Smrt muže zřejmě souvisí s jeho zdravotním stavem. Nic nenasvědčuje tomu, že by na jeho smrti měla podíl nějaká další osoba,“ doplnil mluvčí.