Středa 29. června 2022, svátek má Petr, Pavel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 29. června 2022 Petr, Pavel

Na Šelepce skvěle vaří. Známá hospoda změnila interiér i kuchaře

  11:07
Jedničkou na brněnské klubové scéně je už přes čtyřicet let legendární podnik Šelepova. Před měsícem "Šelepku" opravili, rozšířila se nekuřácká část a do kuchyně přišel Ivo Ševčík z Brabanderu. Jídlo, které teď překoná nejednu luxusně se tvářící restauraci, nám opravdu chutnalo.

Restaurace Šelepova no. 1 | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

První kladné body podnik sbírá hned u vstupních dveří. Kompletně přestavěný a designově čistý interiér je v béžových a hnědých odstínech. Pěkné jsou originální židle, chybí televizní obrazovky a hlavně! Dostatečně veliká je nekuřácká část.

Interiér restaurace na Šelepce v Králově Poli

Z hlediska jídla bych koncept popsal moderním výrazem "gastropub", což znamená, že jde o hospodu, kam zajít si na jídlo, by mělo být zároveň zážitkem.

Restaurace Šelepova no. 1

Šelepova 1 Brno www.selepova.cz

Hodnocení: 85 %

Z jídelního lístku:
Tatarák s konfit. česnekem 138 Kč
Zadělávané dršťky 49 Kč
Telecí líčka na červeném víně 99 Kč

Gastropub ještě není restaurace, kam pozvete slečnu na romantickou večeři, ale také to není putyka s permanentní nikotinovou mlhou, kde si troufnete maximálně na topinku nebo vepřový řízek v naději, že na tom není co zkazit.

Interiér příjemně překvapil, další pochvalu si zaslouží jídelní lístek. Je stručný, přehledný a na většinu položek jsme okamžitě dostali chuť. Netradiční a lákavé jsou i běžně zanedbávané skupiny, tedy jídla bez masa a jídla pro děti.

Telecí líčka bychom si dali znovu, i za vyšší cenu

K aktuálně čepovanému Svatojánskému pivu jsme si dali tlačenku za 45 korun a k ní cibulové kroužky za 40 korun. Tlačenka byla bezchybná, se spoustou libového masa, doplněná dvoubarevnými kroužky cibule a octem. Velikost porce rozhodně není předkrmová a spolehlivě zasytí hosta, který si na Šelepku zajde na pár piv.

Tlačenka s octemCibulové kroužky

Cibulové kroužky jsou jednoduché jídlo, které se ovšem stejně jednoduše dá pokazit nebo ošidit mraženým polotovarem. Na Šelepce je zcela jistě dělají svoje a každému, kdo tuto americkou pivní klasiku ještě neochutnal, je můžu doporučit.

Telecí líčka na červeném víně s domácími kroketami

Hlavní chod jsme si vybrali v nabídce české klasiky, na kterou bohužel člověk běžně nenarazí. Za neuvěřitelných 99 korun jsme ochutnali dokonalá telecí líčka na červeném víně s domácími kroketami a dali bychom si je znovu, i kdyby jídlo stálo dvakrát tolik.

Personál si hostů všímá, za tuhé maso se číšník omluvil

Konfitované kachní stehno s kysaným smetanovým zelím a bramborové lokše za 135 korun bylo bohužel jediné zaváhání, které z kuchyně přišlo.

Maso bylo asi z poloviny úplně tuhé a vysušené, pravděpodobně nebylo při pomalém vaření v tuku dostatečně ponořeno. Příloha ale byla originální a výborná. Za tuhé maso se číšník omluvil a nabídl digestiv na účet podniku.

Personál si ostatně zaslouží samostatnou pochvalu. Když jsme sem přišli, zahrádka byla plná, déle jsme na jídlo čekali, přesto se číšník usmíval, popřál nám dobrou chuť a zajímal se, jak nám chutnalo.

Konfitované kachní stehno s kysaným smetanovým zelím, bramborové lokšeHruška pošírovaná v červeném víně s vanilkovou zmrzlinouAnanasové carpaccio s kysanou smetanou a jahodami

Vzhledem k velikostem porcí jsme dezert původně chtěli vynechat, ale nakonec jsme ochutnali ananasové carpaccio s mascarpone a jahodami za 30 korun. A přiobjednali v červeném víně povařenou hrušku s vanilkovou zmrzlinou za 48 korun.

Ananasový dezert byl v nabídce poledního menu a málem jsme ho nedostali, protože kuchaři "došlo" mascarpone. Číšník ale navrhnul variantu s kysanou smetanou, což bylo možná ještě lepší, dezert byl totiž krásně lehký a osvěžující. Stejně dobře jsme si pochutnali na hrušce se zmrzlinou, doplněnou kopečkem poctivé šlehačky.

Po první návštěvě na Šelepce se zdá, že se podařilo vzácné setkání skvělého kuchaře, schopného personálu a osvíceného provozovatele, což ve výsledku dává podnik, po kterém touží každý, kdo hledá českou hospodu s vynikajícím jídlem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Neotvírat! Okna brněnských tramvají přelepila reklama s primátorkou

Při cestování v současném parnu se hodí jakýkoli doušek čerstvého vzduchu, v některých brněnských tramvajích bez...

Na Vyškovsku naboural autobus z Litvy, nevešel se pod most

V neděli dopoledne narazil do mostu v Ivanovicích na Hané na Vyškovsku autobus z Litvy. Nikomu z 44 cestujících se nic...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mafiánské chování, hodnotí soudce kroky policie při vyšetřování politiků ODS

Premium Městský soud v Brně řeší maření vyšetřování politiků ODS, které se týká i ministra spravedlnosti Pavla Blažka....

Cena za arénu se vyšplhala z 1,5 k 7 miliardám. Zatím se ani nestaví

Když se v roce 2019 začala řešit stavba nové multifunkční haly v Brně v areálu výstaviště, mluvilo se o částce 1,5...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Radnici vadí rušná hospoda, její provozovatel si stěžuje na šikanu

Až ve fyzické napadení místního obyvatele údajně přerostl spor okolo hospody U Vodičků v brněnských Černých Polích....

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

  • Další z rubriky

Pozor na sluchátka a mobily, upozorňovali brněnští policisté chodce

Mladý člověk se sluchátky v uších a pohledem zavrtaným do mobilního telefonu. Tak vypadá nejčastější oběť srážky s...

Deník Ukrajinky: Včelařství sice nevyšlo, ale budu pracovat jako učitelka

Oksana Černij pochází z Volyňské oblasti. Do Česka přijela se svou maminkou, synem, dcerou a dvěma vnuky 4. března. Je...

Teta Bára vozí radost, Ježíš se ohání pilou. Oba pomáhají i rok po tornádu

Barbora Zdráhalová jezdí do tornádem zasažených obcí na jižní Moravě hlavně kvůli zdejším dětem, kterým vozí dárky a...

Cena za arénu se vyšplhala z 1,5 k 7 miliardám. Zatím se ani nestaví

Když se v roce 2019 začala řešit stavba nové multifunkční haly v Brně v areálu výstaviště, mluvilo se o částce 1,5...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Aerolinky ruší tisíce prázdninových letů. Pilot vysvětluje proč

Tisíce zrušených letů, mnohahodinové fronty, vyčerpaný personál ostřelovaný výpověďmi. Současné letectví je v těžké...

Kladivo na ruské dělostřelectvo. HIMARS se zapojil do bojů

Americký dělostřelecký systém HIMARS, po kterém Ukrajina volá už několik týdnů, byl konečně dopraven k bojujícím...

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...