Vědci z Masarykovy univerzity na antarktické expedici v roce 2014. Rostlinní...

Vědci z Masarykovy univerzity na antarktické expedici v roce 2014. Rostlinní fyziologové Miloš Barták a Peter Váczi při práci v terénu na břehu jezera zahloubeného v ledovcové moréně. | foto: Kateřina Tomanová

Vědce z Brna brzdí na Antarktidě led, místo sedimentů otestují konzervy

  • 0
Třebaže jim ztěžuje práci rekordně tlustá vrstva ledu na moři, pokračují brněnští vědci na Antarktidě ve svém bádání. Šestnáctičlenný tým z Masarykovy univerzity zkoumá tamní klima a živočichy. Kromě toho však letos plánují vyzkoušet, co udělají extrémní podmínky s konzervami s jídlem.

Led komplikoval brněnskému týmu život na nejstudenějším světadíle už loni (o tehdejších trablech čtěte zde) a potýkají se s ním i nyní.

"Zamrzlý průliv Prince Gustava, jenž odděluje ostrov Jamese Rosse od Antarktického poloostrova, zásadně ovlivňuje celý průběh expedice - od složitějšího vylodění (více čtěte zde) až po omezenou dosažitelnost vzdálenějších lokalit terénního výzkumu, kam jsme plánovali přesun na gumových motorových člunech," uvedl náčelník stanice Pavel Kapler.

Výzkumníci měli také co dělat, aby se dostali na stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě, kde analyzují například vzorky ryb pro ichtyologicko-parazitologický výzkum.

Nedostanou se na ostrov, budou zkoumat plechovky

Oproti loňsku, kdy se v okolí stanice objevilo několik uhynulých tuleňů, kteří se kvůli třeskutým mrazům nedostali k vodě, vědci zatím nenašli žádné uhynulé zvíře. "Také ptákům se daří lépe - některé chaluhy antarktické v této oblasti již zřejmě úspěšně zahnízdily," dodává Kapler.

Mimo dosah českých vědců však kvůli ledu zůstává ostrov Vega s bohatými paleontologickými nalezišti, poloostrov Trinity Peninsula, kde stojí automatická stanice pro sběr meteorologických dat, i vzdálené jezero Hidden Lake, kde vědci plánovali odebrat sedimenty pro rekonstrukci změn klimatu během holocénu.

Polárníci z Masarykovy univerzity tak zatím mají čas zkoumat jiné věci. Hodlají vyzkoušet, jak se v extrémních klimatických podmínkách chovají konzervy s masem a jiným jídlem a co mráz dělá s jejich obsahem.