Bývalý starosta Hrubé Vrbky Stanislav Prášek dlouhá léta sbíral předměty...

Bývalý starosta Hrubé Vrbky Stanislav Prášek dlouhá léta sbíral předměty tradiční lidové kultury, aby je letos v létě vtělil do Vrbeckého muzea. | foto: František Gajovský

Dům, kde petrolejka svítí na tkalcovský stav, přenese lidi do dob minulých

  • 1
Celoživotní zálibu ve sbírání věcí zužitkoval bývalý starosta Hrubé Vrbky při otevření muzea. Lidé v něm uvidí stařičké věci denní potřeby i unikátní dokumenty.

Na truhlici blízko kachlových kamen stojí ošatka plná ořechů. Vedle je vysoko zastlaná postel a nad ní svaté obrázky, dřevěný kříž a petrolejka. Vyšívaný ubrus jako by kopíroval vzor odloženého klobouku. Opodál nechala hospodyně rozdělanou práci na tkalcovském stavu.

Právě tak to před více než stoletím vypadalo v běžné domácnosti obyvatel Hrubé Vrbky na Hodonínsku. Současníkům pohled do jejich kuchyně i síně nabízí bývalý starosta obce Stanislav Prášek, který dlouhá léta sbíral předměty tradiční lidové kultury, aby je letos v létě vtělil do Vrbeckého muzea.

Původně židovské sedlácké stavení proměnil v plně zařízenou slováckou chalupu, výstavní galerii i dvůr coby místo setkávání místních lidí. A právě sem míří další díl letního seriálu MF DNES Průzkumník jižní Moravy, který přibližuje unikátní místa kraje.

Už minulost domu je pohnutá. Původní židovští majitelé zahynuli v Osvětimi. Zachránit se podařilo pouze jejich dvěma synům, kteří se v zahraničí přidali k československé armádě a v roce 1945 se zapojili do osvobození Plzně. 

Průzkumník jižní Moravy

„Po komunistickém převratu emigrovali a dům byl státem zabaven. Až do poloviny 70. let v něm zemědělské družstvo mělo kanceláře. Po revoluci byl vrácen v restituci a vyrostla v něm stolařská dílna. Já jsem ho koupil před šesti lety a postupně přestavěl na muzeum života na Horňácku na přelomu 19. a 20. století,“ vypráví Prášek. 

Věci, které v muzeu dnes vystavuje, ale shromažďoval dlouho předtím. „Odmalička jsem byl vetešník. Pořád jsem něco sbíral, tak mi to asi zůstalo,“ směje se exstarosta, jenž i díky dárcům shromáždil věci denní potřeby, které se před více než stoletím v domácnostech používaly – nábytek, výšivky, obrazy i kroje. 

„Na Horňácku bylo velmi rozšířené zpracování konopí a tkalcovství. A tak lidé v muzeu uvidí tkalcovský stav a na něm zhotovené konopné výrobky,“ ukazuje Prášek.

Řada předmětů ze sbírky přitom potřebovala restaurátorský zásah. Většinu zvládl iniciátor nevšedního nápadu sám. S ostatním vypomohli odborníci ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti.

Masaryk i biskup Gorazd

Nedávno otevřené muzeum se tak pyšní i opravdovými unikáty. Mnohé z nich odkazují na osobnosti spojené s Hrubou Vrbkou. „Máme zapůjčené poděkování prezidenta Masaryka vrbeckým chlapcům a děvčatům, kteří mu ve 30. letech zpívali v rozhlase,“ poukazuje duchovní otec muzea na vzácný kousek.

Vzpomínkové předměty se však týkají i vrbeckých vojáků z první světové války. A z muzikantského soudku jsou upomínky na slavného primáše Jožku Kubíka nebo bratry Dušana a Luboše Holé – vysokoškolské profesory, kteří Horňácko zpropagovali pro široké okolí. 

Nezapomíná se ani na známého zpěváka Martina Hrbáče a samozřejmě na biskupa Gorazda. Tento vrbecký rodák napomáhal ukrýt parašutisty, kteří provedli atentát na říšského protektora Heydricha, za což byl odsouzen k trestu smrti.

Prášek si především přeje, aby muzeum nesestávalo z pouhých předmětů a pojmů, ale hlavně ze vztahů a setkávání lidí. A zatím to úspěšně funguje. Už nyní se tady při různých příležitostech schází krojovaní nebo tu zkouší ženský sbor. A tuto sobotu se v muzeu koná krojová burza. 

Po celé září pak v galerii „u hrantu“, jak místnost v bývalých chlévech sám Prášek nazývá, najdou zájemci netradiční výstavu historických rádií a elektrospotřebičů.

Praktické informace

Jak se tam dostat: Z Brna vede nejrychlejší cesta po dálnici D2, pak se sjíždí na Hodonín a pokračuje přes Strážnici. Muzeum se nachází přímo uprostřed Hrubé Vrbky na hlavní silnici nedaleko pošty. Vlakem z Brna musí lidé zamířit do Veselí nad Moravou, pak do Velké nad Veličkou, odkud jezdí do cílové obce autobusy. Před muzeem zastavuje linka číslo 940. 

Kam na jídlo: Hned ve vesnici naproti muzeu je hospoda U Drlíků, za zatáčkou pak lidé najdou restauraci V Podsedkoch. V sousedním Kuželově je vyhlášený podnik U Mlýna. V Malé Vrbce mohou lidé jíst i přespat v penzionu U Vavříků. 

Zajímavosti v okolí: Malebných stavení v Hrubé Vrbce stojí za vidění více. Například jizba vyšívačky Marie Vachunové, čerstvé mistryně tradiční rukodělné výroby, rozkrývá tajemství krojů. Minout by turisté neměli ani národní kulturní památku v Kuželově – tamní zachovalý větrný mlýn holandského typu ukazuje mlynářskou praxi a skýtá výhledy do okolí. (mls)