Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Reuters

Soud řeší útok samurajským mečem v restauraci, muži hrozí až dvacet let

  • 8
Před krajským soudem v Brně ve čtvrtek stanul muž, který zaútočil na zákazníka brněnské restaurace replikou samurajského meče. Protože se napadený k líčení nedostavil, rozsudek padne až na začátku září.

Obžalovaný důchodce Miloň Fichtl si okolnosti útoku z letošního února nepamatuje. Popsala je ale barmanka, která měla v restauraci U Bernardýna, kde se konflikt odehrál, službu.

Fichtl si prý přisedl ke dvěma mužům. Jeden z nich ji poté požádal, aby Fichtla vykázala z restaurace, protože je obtěžuje. Ona tak na přání hosta učinila. Když Fichtl odcházel z podniku, podle její výpovědi rozezleně poznamenal: "Já ho stejně zabiju. Useknu mu hlavu."

Za nějakou dobu se podnapilý Fichtl do restaurace vrátil a z igelitové tašky vytáhl repliku katany. Co se stalo pak, v tom se výpovědi jednotlivých svědků i obžalovaného liší. Soudní znalec označil za nejpravděpodobnější verzi poškozeného.

Podle té k němu Fichtl přistoupil a sekl mu ostřím zbraně po hlavě. Trefil nos a líci. "Zranění naštěstí nebylo vážné. Zanechá po sobě však jizvy. O zohyzdění se ale hovořit nedá," shrnul patolog Milan Votava.

Po incidentu se oba muži porvali. Fichtl utržil tři rány pěstí do obličeje a jednu do břicha. "Měl jsem vážnější zranění než ten napadený muž," komentoval to agresor.

Útočník je podle psycholožky emocionálně labilní

Motivaci obžalovaného komentovala psycholožka Božena Dokoupilová. "Miloň Fichtl je emocionálně labilní. K útoku sečnou zbraní jej vyprovokovala pravděpodobně jen negativní reakce muže, k němuž si bez vyzvání přisedl," uvedla soudní znalkyně.

Obžalovaný vdovec už byl v minulosti trestaný. Za mřížemi si měl odsedět deset let kvůli pokusu o vraždu. Ve vězení ale nepobyl tak dlouho dobu, soudce se totiž rozhodl propustit jej na podmínku.

Nyní čelí obvinění z dalšího pokusu o vraždu. Hrozí mu 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Soud v čele s Alešem Novotným dnes rozhodoval, jestli bude obžalovaný čekat na rozsudek ve vazbě nebo na svobodě. Fichtl požadoval druhou možnost s tím, že mu umřel bratr a musí si převzít pozůstalost.

Taky poukázal na minulé zkušenosti s policií, kdy se jí nikdy nesnažil uprchnout. Po rvačce v brněnské hospodě odešel domů. Policisté si pro něj přišli až druhý den večer. "Otevřel jsem jim v pyžamu, což nenasvědčuje tomu, že bych se chystal utéct," poznamenal Fichtl.

Předseda soudu jej však ponechal ve vazbě.