Obžalovaný Radim Kaman přijal dohodu o vině a trestu, loni v srpnu hodil z okna...

Obžalovaný Radim Kaman přijal dohodu o vině a trestu, loni v srpnu hodil z okna domu skleněnou lahev mezi děti. (4. května 2021) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Muže obtěžoval křik dětí, z 11. patra po nich hodil skleněnou lahev

  • 57
Krajský soud v Brně dnes rozhodl v případu muže, který loni v srpnu hodil z okna skleněnou lahev po hrajících si dětech. Obžalovaný Radim Kaman vinu přiznal a se státní zástupkyní se domluvil na podmínečném trestu. Dohodu pak schválil i soud.

Incident se odehrál loni v srpnu v brněnském Králově Poli v Božetěchově ulici. Obžalovaný muž tehdy v podvečer podle soudu úmyslně hodil skleněnou lahev z jedenáctého patra domu do místa, kde si hrály děti. 

Muži vadilo, že byly příliš hlučné. Lahev dopadla pouhý jeden metr od místa, kde se v tu chvíli pohyboval malý chlapec.

Státní zástupkyně Iveta Eichlerová jej na základě toho obžalovala z pokusu o těžké ublížení na zdraví. 

Lahev sice dítě nezranila, avšak šlo podle ní pouze o shodu náhod. „Mohlo dojít k zásahu lebky a krvácení do mozku nebo ke zlomení končetin či ke vzniku řezných poranění,“ odůvodnila státní zástupkyně.

Obžalovaný Radim Kaman svou vinu nepopíral. Uznal, že pochybil a ke svým činům se přiznal.

„Uvědomuji si, že jsem ohrozil tříleté dítě. Souhlasím se státní zástupkyní. Mým úmyslem ale nebylo vyklonit se z okna a úmyslně to hodit po děcku. Soudy to berou špatně,“ řekl obžalovaný.

Soudce Karel Knaifl ale souhlasil se státní zástupkyní. „Obžalovaný si musel být vědom toho, že může způsobit zranění a že poškozený se nebude moct bránit. Ke zranění nedošlo pouze shodou náhod nezávisle na obžalovaném,“ podotkl. 

Na otázku soudce, jestli mířil tam, kde byly děti, odpověděl obžalovaný, že ano. „Celé to považuji za svůj osobní nešťastný zkrat. Souhlasím se státní zástupkyní, a proto s ní podepíšu dohodu,“ prohlásil obžalovaný.

Státní zástupkyně na dohodu přistoupila, protože muž dosud vedl řádný život a navíc se nacházel v tíživé životní situaci. Po celou dobu vyšetřování spolupracoval.

„Obžalovaný je ochoten přijmout trest odnětí svobody na dobu tří let s podmínečným odkladem na zkušební dobu pěti let. Souhlasí také s dohledem probačního úředníka,“ přiblížila státní zástupkyně s tím, že se obžalovaný také musí podrobit programu psychologického poradenství.

Soud následně dohodu potvrdil, čímž obě strany ztratily právo na odvolání. Rozsudek je tak pravomocný.