Hádka směnárníků v centru Brna - policisté zadrželi muže, který střílel

Hádka směnárníků v centru Brna - policisté zadrželi muže, který střílel | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Muž, který v centru Brna pobodal směnárníka, skončil v rukou policie

  • 1
Šestatřicetiletého cizince, který v pondělí bodl do ruky směnárníka v obchodním domě Viktoria v Masarykově ulici, už vyslechli policisté. Na rozdíl od dalších dvou účastníků dramatického střetu, který provázela i střelba, se jim ho nepodařilo zadržet bezprostředně po incidentu.

"Ráno policisté vyslechli poraněného devětačtyřicetiletého muže. V průběhu dne se jim podařilo vypátrat a vyslechnout i útočníka," uvedl mluvčí brněnských policistů Bohumil Malášek. Podle výpovědí všech tří hlavních účastníků rvačky tedy mají policisté představu o tom, co jí předcházelo.

"Ve vyhrocené hádce jeden z mužů bodl druhého nožem. Třetí vytáhl zbraň a vystřelil do vzduchu brokovou nábojnici. Tvrdí, že tím chtěl zabránit dalšímu pokračování rvačky," popsala policejní mluvčí Andrea Procházková.

Spekulace o tom, že se jednalo o vyřizování účtů mezi dvěma skupinami směnárníků kvůli směnnému kurzu, policisté vyvrátili. "Z prvotního šetření vyplývá, že cizinci násilným způsobem řešili osobní, rodinné a obchodní spory," doplnil Malášek.

Tuto verzi potvrzuje i jeden ze směnárníků, který si však nepřál být jmenován. "Nevím o tom, že by tu vládly nějaké dvě mafie a vnucovaly někomu, jak vysoké má mít kurzy. A to pracuji ve směnárně už pěkně dlouho. Pokud vím, ti dva, co se poprali, byli dobří známí," uvedl osmatřicetiletý cizinec.

Zraněný muž se v Nemocnici Milosrdných bratří zotavuje po operaci ruky. Při rvačce totiž utrpěl hlubokou řeznou ránu. Šestatřicetiletého útočníka se policisté chystají obvinit z ublížení na zdraví, za něž mu hrozí až dva roky vězení. Stíhaný však bude nejspíš na svobodě.

"Zadržený zatím zůstává jen třetí z mužů, osmatřicetiletý střelec. Kriminalisté předpokládají, že mu po došetření případu sdělí obvinění z trestného činu výtržnictví. I střelci by pak hrozily až dva roky vězení," doplnila policejní mluvčí.

Střet se odehrál v pondělí před polednem. Ke rvačce i následnému výstřelu došlo uvnitř budovy, kromě pobodaného muže nebyl nikdo jiný zraněn.
Policisté poté na hodinu a půl obchodní dům uzavřeli, dvacet minut stála i hromadná doprava v Masarykově ulici.