VIDEO: Levitující svítící mrak zrcadlí dění uvnitř muzea v Brně

  • 2
Už příští čtvrtek se po několikaleté pauze znovu otevře Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně. Při té příležitosti architekt Marek Štěpán instaloval na jeho terasu interaktivní mrak. Neprší z něj, naopak lidi před deštěm ochrání. A navíc zvládá pozoruhodné efekty.

Konceptuální mrak za sebou už má i úspěšnou generální zkoušku. Za denního světla působí jen jako bílá střecha. V podvečer se však oblak o ploše 300 metrů čtverečních rozsvítí barvami. Umí ale i zvukové efekty a především je interaktivní. 

„Mrak může reagovat na pohyb, zvuk i čas. Ale může být naopak i pasivní. Umí zrcadlit dění v budově, pomocí zvuku a světla umí reagovat na společenskou akci. A také se může stát oblakem pro umělecké performance,“ vyjmenoval tvůrce mraku, architekt Marek Štěpán. 

Mrak s plochou 300 metrů čtverečních je plný tisíců diod, umí reagovat na počasí i kolemjdoucí.

Oblak je vlastně pneumatický polštář o dvou vrstvách z matné fólie. Mají tvar ledviny. Polštář jistí proti větru a tíze sněhu síť nerezových lan. Uvnitř polštáře je zavěšena síť několika tisíců diod, která umožňuje promítání zevnitř na spodní fólii. 

„Pro instituci zabývající se uměleckým průmyslem a v dnešní době spíše designem je mrak měnícím se exponátem a srdcem galerie. Jeho výtvarné předobrazy by se daly najít v českém výtvarném umění v mracích Josefa Šímy, dílech surrealistů i v současné tvorbě,“ dodal Štěpán. 

Kromě vznášejícího se mraku má nádvoří muzea také nové přístupové schody a rampu, přibyly zrcadlové objekty.

Slavnostní znovuotevření Uměleckoprůmyslového muzea je naplánováno na dny od čtvrtka 25. do neděle 28. listopadu.

„Čtvrtek bude určen profesionálům, pátek bude dnem vernisáží expozic Art Design Fashion a výstav Jiřího Pelcla a Lucie Koldové, následovat bude rodinný víkend,“ informovala Alena Navrátilová Ochrymčuková, mluvčí Moravské galerie, pod níž muzeum spadá.