Brněnští dobrodruzi pod vedením Alberta Fikáčka se na katamaranu z PET lahví vydali přes Středozemní moře. | foto: Expedition club

Dobrodruzi zadržení Francouzi znovu vypluli, loď registroval Liberland

  • 12
Posádka katamaránu z PET lahví, kterou zadržovala francouzská armáda kvůli podezření, že se chce v Alžírsku přidat k džihádistům, se znovu vydala na moře. Dobrodruzi z Brna vypluli pod vlajkou Liberlandu.

Trojice z Brna, která se snaží na neobvyklém plavidle překonat Středozemní moře, minulý týden uvízla na Korsice. Tam ji francouzská armáda podezírala, že se v cíli své cesty v Alžírsku hodlá přidat k islamistům (o zadržení posádky jsme psali zde).

Úřady nakonec dobrodruhům doporučily, aby se po souši vrátili domů. „To samozřejmě posádka katamaránu VICHR III odmítla,“ uvedla Kateřina Freslová, která situaci monitoruje z Česka.

V úterý potom informovala, že se mořeplavci přihlásili z italských vod. „S posádkou lodi je teď obtížné se spojit a čekáme na další informace. Předpokládá se, že se jim v noci podařilo uprchnout z Korsiky a teď se nachází u Sardinie,“ sdělila Freslová.

Liberlandská „flotila“ nyní čítá tři plavidla

Katamarán se mezitím stal legálním plavidlem. Nejprve se posádka snažila loď zaregistrovat v Libérii. „Ta je všeobecně známá tím, že zaregistruje téměř cokoliv, ale ani tam to třem mladým odvážlivcům neprošlo,“ podotkla Freslová.

Nakonec Brňané pochodili u Liberlandu, tedy samozvaného státu na údajném území nikoho mezi Srbskem a Chorvatskem u Dunaje. „Poprosili nás, abychom loď zaregistrovali, a my jsme rádi tuto výpravu podpořili,“ oznámil zakladatel a samozvaný prezident Liberlandu Vít Jedlička.

Podle jeho slov jsou nyní pod jeho vlajkou registrovány tři lodě. „První dvě jsou Silver Bell a Thomas Jefferson, které používáme pro cestu do Liberlandu ze Srbska,“ podotkl Jedlička (více o jeho „státu“ můžete číst zde).

První zkouška platnosti registrace prý plavidlu VICHR III prošla. „Italské úřady registraci akceptovaly,“ tvrdí Freslová.

„Znamená to, že náš registr lodí je uznávaný, za což jsme rádi,“ doplnil Jedlička.