Moravské slavnosti | foto: Michal Kristek

Kroje, pálenka a tanec. Reportérka zkusila na vlastní kůži moravské slavnosti

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Krojovaný muž si mě zálibně prohlíží. Druhý, v kraťasech a tričku, vyzdoben pouze širokým úsměvem a lahví slivovice pro všechny, se ke mně přitočí: „Je jenom jedna věc hezčí než baba v kroju. Baba bez kroja.“ Kam se hrabou polonahé sexy šaty, na tyhle šohaje platí jiné zbraně. Reportérka zjišťovala, jak to chodí při tradičních moravských slavnostech.

Jsou lidé, kteří mohli propadnout mylnému dojmu, že děvčata z moravských vesnic jsou skromnější co do náročnosti v oblékání. To může říct jen ten, kdo si nikdy nekupoval a neoblékal moravský sváteční kroj. Nebo ho nežehlil, navíc pro půl „dědiny“, která se chystá na hody.

Své o tom ví Daniela Rožňáková, rodačka z Moravského Písku, budoucí pedagožka, nynější propagátorka místního folkloru, která je jako jedna z mála schopná kroje nažehlit a naškrobit. A taky je to bývalá „stárka“, tedy hlavní žena hodů. Daniela má i další schopnosti a dovednosti, na své stárkování je však obzvlášť hrdá, začneme tedy u vysvětlování s ním. Ovšem ne moc hrr, hody jsou velká událost, všechno chce svůj čas.

„Příští rok bude hrát nejspíš Stříbrňanka,“ s hrdostí v hlase pronese Daniela. „To je něco jako Metallica mezi dechovkami,“ doplní Jara, když vidí, že se nechytám.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se