Brněnský modelář Lukáš Hrubeš se svým modelem policejního záchranářského...

Brněnský modelář Lukáš Hrubeš se svým modelem policejního záchranářského vrtulníku a fotografem Petrem Pilátem. | foto: archiv ZZS JMK

Jako malý zbožňoval seriál Medicopter, teď staví modely vrtulníků

  • 0
Lukáš Hrubeš bydlí v brněnských Tuřanech, tedy kousek od brněnského letiště a přistávací plochy záchranářských vrtulníků. Tyto stroje ho od malička fascinovaly, a tak postupně začal stavět modely helikoptér. Se změnou provozovatele letecké záchranky na jihu Moravy od letošního roku ho teď čeká stavba nového.

„Moje první setkání se záchranářským vrtulníkem bylo při sledování seriálu Medicopter 117, který jsem jako malý doslova hltal. Podle něj jsem postavil svůj první vrtulník. Stále ho mám doma. Byl postaven v měřítku 1:72, takže je to celkem prcek. Měří totiž jen 13 centimetrů,“ vzpomíná Lukáš Hrubeš, který lásku k modelařině zdědil po otci.

Následně se vrhl na ten, které měl doslova před očima. Bílý vrtulník doplněný i modrou a červenou barvou od společnosti Alfa Helicopter, který na jihu Moravy do roku 2017 osm let létal pro záchranku, nadšeně pozoroval, jak na letišti v Tuřanech vzlétá a naopak přistává. 

Helikoptéru si mohl zblízka také nafotit a vytvořit opravdovou repliku včetně záchranářské přestavby. „Toto úsilí bohužel nikdo moc neocení, protože dovnitř modelu je vidět jen velmi málo. Ale ten pocit, že je tam vše tak, jak má být, je k nezaplacení,“ podotýká modelář.

Nedlouho nato vznikl i model modrého policejního vrtulníku, tedy toho, se kterým jihomoravští letečtí záchranáři létali do konce roku 2020. Svůj model o velikosti 35 centimetrů si nakonec nafotil i s tím skutečným. 

Sbírku teď chce doplnit o zmenšeninu žlutého stroje společnosti DSA, která začala leteckou záchranku v regionu provozovat od letošního roku. Vytvoření modelu a jeho vyladění k dokonalosti mu potrvá minimálně půl roku.

„Právě pro toto nepříliš pozitivní období je ale modelařina úžasná, nemusíte nikam chodit a skvěle se zabavíte,“ dodává Lukáš Hrubeš, který má na kontě už více než 50 modelů.