VIDEO: Praha o orloj „přišla“, v Brně lidé obdivují věrnou zmenšeninu

  • 2
V každou celou hodinu odbije, otevřou se okénka s apoštoly, zakokrhá kohout a smrtka zatahá za zvonek. Legendární pražský staroměstský orloj sice právě prochází dvouletou opravou, zdatně jej však zastupuje kopie v Brně. Jen je desetkrát menší.

Model staroměstského orloje v měřítku 1:10 sestavil pro Technické muzeum v Brně Karel Šebela, mimořádně nadaný mechanik, konstruktér, vynálezce a hodinář. Orloj je součástí výstavy s názvem Mechanismy Karla Šebely.

„Pan Šebela jako vždy prostudoval literaturu a na základě předchozích zkušeností s kinetickými studiemi převodů vyrobil tento unikátní model. Všechny funkce planisfér, zvířetníku, pohybu figurek a dalších částí jsou podobné s pražským originálem,“ přibližuje kurátor výstavy Petr Nekuža.

Expozici Salon mechanické hudby nyní nově doplňují například hudební rokokový salonek (dioráma Mozart a klavíristka), hvězdáři s dalekohledy a astroláby (dioráma Altánek s vědci), hodinářská a ševcovská dílna, kinetické modely převodů s pomalým vějířem a se třemi písty, model obráběcích strojů s transmisí či Tajemný obraz.

„Výstava je již čtvrtým pokračováním spolupráce rodiny Šebelových a Technického muzea v Brně,“ podotýká Nekuža. První byla instalována v roce 1968, druhá v roce 1991 a třetí prezentace fungovala v letech 2004 až 2008.