VIDEO: Seděl na římse nejvyšší české budovy, policisté mu skok rozmluvili

  • 57
Nejvyšší budovu v Česku, brněnský mrakodrap AZ Tower, si vybral pro svůj sebevražedný pokus dvacetiletý muž. Překonal veškerá zabezpečení a seděl na římse s nohama ve vzduchu zhruba 90 metrů nad zemí. Policisté, kteří mu v pondělí zachránili život, nyní zveřejnili video a podrobnosti z jeho záchrany.

„Mysleli jsme si nejdříve, že se na střeše nachází dělník, který tam pracuje,“ popisuje policista Váňa Novák, který na místě zasahoval.

Když policisté zjistili, že na římse sedí sebevrah, vstoupili přes okno obezřetně na venkovní plochu ve 24. patře. 

„První věc, na kterou musí člověk myslet, je, aby nebyl impulzem k tomu skoku. Musí se tomu dotyčnému stát sympatickým, najít s ním společnou řeč,“ sdělil policista.

Váňa Novák se mladíka pokoušel přemluvit, aby si sedl opačně a nohy neměl ve vzduchu. To se mu podařilo, protože s mužem navázal kontakt. Po chvíli se s ním však mladík přestal bavit, otočil se a sestoupil pod okraj římsy, kde stál na potrubí.

„V tu chvíli jsem si opravdu myslel, že skočí,“ říká Novák.

Naštěstí se mu ale podařilo muže znovu rozmluvit a ten se poté nechal chytit za ruku. Společně pak odešli do budovy, kde se mladíka ujali zdravotníci.

Co konkrétně vedlo mladého muže k tomu, že chtěl ukončit život, není podle policejního mluvčího Davida Chaloupky jasné. „Sešlo se tam více věcí najednou,“ řekl jen obecně.